Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.10.2021. 10:36

The Challenge 

Saznali smo radnju filma koji se snima u svemiru

Ruska filmska ekipa stigla je na ISS i sve je spremno za prvu filmsku klapu.

Saznali smo radnju filma koji se snima u svemiru

Dolaskom misije Soyuz MS-19 na Međunarodnu svemirsku postaju započinje nova faza boravka ljudi u svemiru koji nisu profesionalni astronauti. Kao što vam je vjerojatno poznato, osim "heroja Rusije" kozmonauta Antona Shkaplerova, kojem je ovo četvrti boravak u svemiru, na ISS su stigli redatelj Klim Shipenko i ruska glumica estonskih korijena Yuliya Peresild, koji će snimati scene za The Challenge, prvi igrani film u povijesti koji će se snimati u svemiru.

Radnja filma se vrti oko mlade liječnice, specijalistice i kirurginje koja zbog dramatičnih okolnosti mora u roku od najkasnije mjesec dana stići na Međunarodnu svemirsku postaju kako bi operirala člana posade i spasila mu život.

Iz tog razloga ruska svemirska agencija Roscosmos mora učiniti nemoguće, osposobiti liječnicu bez ikakvog iskustva za let u svemir u izuzetno kratkom roku. U prvom dijelu filma koji se snima na Zemlji moći ćemo pratiti rigorozne treninge kojima je liječnica podvrgnuta, dok se u drugom dijelu radnja zbiva tijekom lansiranja, leta u svemir i boravka na ISS-u, gdje će pokušati izvesti složenu operaciju u izuzetno teškim uvjetima.

Yuliya 2

Osim što će biti prvi igrani film koji će biti sniman u svemiru, The Challenge ujedno ima i znanstveni i edukacijski karakter jer se temelji na stvarnom projektu Ruske svemirske agencije, čiji cilj je da se u izuzetno kratkim rokovima za let u svemir osposobe specijalisti za razne poslove koji bi jednog dana mogli zatrebati na ISS-u u hitnim slučajevima, bilo za medicinske potrebe ili za izvođenje određenih kritičnih popravaka na postaji.

yuliya 3

Yuliya Peresild je za glavnu rolu odabrana među 20 finalistkinja natječaja koji je raspisao Channel One, a za dobivanje uloge je osim glumačkih vještina morala proći i "audiciju" Roscosmosa, odnosno rigorozne psihofizičke testove provođene u Kozmonautskom trening centru Gagarin. Nakon tih testova, Roscosmos i Channel One su odabrali Yuliyu, ali i njezinu zamjenu Alyonu Mordovinu, obzirom da Rusi za sve svoje svemirske misije uvijek imaju pričuvne astronautske ekipe. Iste testove su prošli i redatelj Klim Shipenko, te njegova zamjena kamerman Alexey Dudin.

thechallenge-879x485

Taj odabir je bio tek početak njihovog svemirskog puta, jer su uslijedili naporni treninzi, pa su filmaši bili pod stalnim fizičkim naporima i stresom, obzirom da su morali u kratkom vremenu proći ono za što se astronauti pripremaju godinama. Dijelovi njihovih stvarnih iscrpljujućih treninga će također biti ubačeni u film The Challenge, pa bismo mogli reći da će zbog dokumentarističkog pristupa ovo biti najrealističniji svemirski igrani film u povijesti.

Da bi film mogao biti doista uzbudljiv i da neće biti previše dokumentarac trebao bi nam jamčiti redatelj Klim Shipenko, koji je režirao jedan od najluđih svemirskih filmova koje smo imali priliku gledati - Salyut 7, koji vam ovom prilikom toplo preporučamo. 

Na ISS-u je sve spremno za prvu "svemirsku klapu".

Dolazak posade Soyuza MS-19 na ISS i njihove prve dojmove možete vidjeti u ovom videu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->