Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.10.2021. 13:55

RFusion 

VIDEO: Robot koji pronalazi izgubljene stvari

Robotska ruka prikuplja podatke s kamere i RFID taga za lociranje i uzimanje predmeta, čak i onih koji su skriveni.

VIDEO: Robot koji pronalazi izgubljene stvari

Istraživači MIT-a razvili su robotsku ruku opremljenu kamerom, RF prijemnikom i algoritmom strojnog učenja koja može pronalaziti i hvatati objekte, čak i kada su skriveni ispod velike hrpe drugih predmeta i nevidljivi oku kamere.

Njihov robotski sustav pod nazivom RFusion dizajniran je za potragu za zagubljenim predmetima koji na sebi moraju imati mali jeftini RFID tag u obliku naljepnice ili privjeska.

Kada u nekom prostoru prepunom hrpama raznih predmeta poput skladišta i radionica negdje "posijete" svoj ključ od auta i ne možete ga nigdje naći, robot će svojom antenom prvo potražiti RF signal s RFID taga kako bi približno locirao mjesto na kojem se nalazi, a kada bude siguran da se njegova ruka nalazi na dobroj poziciji, micat će i uklanjat predmete sve dok ne ugleda ključ i potom ga uzeti i dati vam ga kako biste se mogli odvesti autom kući, kao što možete vidjeti u ovom videu.  

Mada bi nam ovakva potraga za izgubljenim premetima često došla dobro u svakodnevnom životu, istraživači korist sustava vide u brojnim drugim stvarima, poput sortiranja robe u skladištima, pronalaženju komponenti potrebnih za slaganje nekog uređaja ili stroja ili kao pomoć starijim osobama u njihovim domovima koji često zaboravljaju gdje su što ostavili.

Algoritam strojnog učenja koji koristi robot istreniran je sustavom "potpomognutog učenja" kako bi se uvježbala neuralna mreža koja može optimizirati putanju robotske ruke prema objektu. Potpomognuto učenje se odnosi kroz sustav pokušaja i pogrešaka sa sustavom nagrada.

"To je isti način na koji uči i naš mozak. Dobivamo nagrade od naših učitelja, roditelja, računalnih igara itd. Na isti način uvježbavamo neuralnu mrežu, dopuštajući joj da pravi greške ili čini dobre stvari, za što dobiva kazne ili nagrade", navodi jedna od koautorica studije Tara Boroushaki iz MIT Media Laba koja ističe da je robot bio uspješan u pronalasku različitih skrivenih stvari u 96 posto slučajeva.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->