Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.10.2021. 13:01

KIMM 

Nova baterija se uvija poput zmije

Korejski znanstvenici predstavili novi dizajn baterija koje se savijaju i razvlače.

Nova baterija se uvija poput zmije

Znanstvenici Korejskog Instituta Strojarstva i Materijala (KIMM) otvaraju neke nove mogućnosti dizajna sustava za pohranu energije u obliku baterija koje se uvijaju poput zmija.

Ideja projekta je bila izraditi niz tvrdih, ali malih baterija spojenih u preklapajuću strukturu nalik na ljestve koja se može savijati i prilagođavati uređaju za koji se koristi.

Ta "zmijolikost" bi prema riječima znanstvenika trebala unaprijediti svijet meke robotike, nosive elektronike i drugih aplikacija gdje je fleksibilnost povoljan atribut.

Kako bi to postigli, istraživači su koristili male litij-ionske baterije šesterokutnog oblika i spojile ih s polimernim i bakrenim materijalima, čime su dobivene "šarke" koje omogućuju stabilne deformacija bez oštećenja. Oblik svake šesterokutne ćelije također je pažljivo optimiziran kako bi se povećao ukupni kapacitet baterije.

images_large_soro.2020.0175_figure2

Testiranje tima pokazalo je da rastezljiva litijeva baterija može održati svoje performanse čak i kad je savijena i podvrgnuta omjeru rastezanja od 90 posto, u više od 36.000 ciklusa.

Te jedinstvene sposobnosti mogle bi omogućiti da se baterija koristi u nosivim mekim robotima poput onih koje koristi rehabilitacijsko osoblje koje radi sa starijim pacijentima. Druge mogućnosti uključuju robote za traženje i spašavanje koji se trebaju probiti kroz uske prostore u uvjetima katastrofe, te višenamjenske meke robote s umjetnim mišićima.

Iskreno rečeno, nas ovo više podsjeća na fleksibilne metalne remene za sat nego na zmije, ali okej.

Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu Soft Robotics možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->