Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.09.2021. 13:24

ESA 

Dobivanje vode i kisika iz Mjesečevog tla

Znanstvenici su demonstrirali tehnologiju za izvlačenje vode i kisika iz simuliranog tla Mjeseca.

Dobivanje vode i kisika iz Mjesečevog tla

Kisik i voda su dvije najvažnije stvari za preživljavanje ljudi pa bez njih život na Mjesecu ili stranim planetima nikada neće biti moguć. Obzirom na velike troškove transporta sa Zemlje, znanstvenici traže načine kako vodu i kisik dobiti iz lokalnih izvora.

Međunarodni znanstveni tim sa Politehničkog sveučilišta u Milanu, Europske svemirske agencije, Talijanske svemirske agencije i korporacije za svemirske sustave OHB, razvili su tehnologiju koja omogućuje da se kisik i voda dobivaju iz tla Mjeseca.

Ideja ovog projekta temelji se na činjenici da se približno 50 posto tla u svim područjima Mjeseca sastoji od minerala poput silicijevog dioksida i željeznog oksida, koji se pak uglavnom sastoje od kisika.

U laboratorijskoj postavci, istraživači su započeli zagrijavanjem simuliranog lunarnog tla u peći, u prisutnosti vodika i metana do temperature od oko 1.000 ºC. Time je tlo isparilo, uzrokujući prijelaz minerala koji sadrže kisik iz krutog u plinovito stanje, zaobilazeći rastaljenu fazu.

Ti su plinovi i zaostali metan zatim poslani u katalizator i kondenzator, od kojih je potonji odvojio tekuću vodu iz smjese. Ta bi se voda mogla koristiti takva kakva jest, ili bi se elektrolizom iz nje mogao izvaditi kisik.

Pored toga ostaci vodika i metana mogu se reciklirati unutar sustava, a postoji i čvrsti nusproizvod bogat silicijevim dioksidom i metalima, koji bi se mogao dalje obraditi za drugu upotrebu na kolonijama Mjeseca.

"Naši pokusi pokazuju da je oprema skalabilna i da može raditi u gotovo potpuno samoodrživoj zatvorenoj petlji, bez potrebe za ljudskom intervencijom", kaže prof. Michèle Lavagna s Veleučilišta u Milanu.

Istraživanje će biti predstavljeno na online kongresu Europlanet Science Congress (EPSC).

Izvor: Europlanet Society

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mjesec ESA voda kisik
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->