Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.09.2021. 14:20

FAST 

Tehnologija lijepi Mjesečevu prašinu uoči slijetanja

Budući Mjesečevi landeri sami će se zaštititi od prašine prilikom slijetanja FAST tehnologijom.

Tehnologija lijepi Mjesečevu prašinu uoči slijetanja

Veći dio površine Mjeseca prekriven je regolitom koji se sastoji od sitnih zrnaca prašine i kamenja nataloženih tijekom milijardi godina od udara meteorita. Obzirom da Mjesec nema atmosferu i vodu, te čestice imaju oštre, nazubljene oblike zbog kojih su izuzetno opasne po landere, strojeve, opremu i svemirska odijela.

To je naučeno još u vrijeme Apollo misija, ​​kada je regolit uzrokovao da se oprema astronauta troši brže od očekivanog, a također je predstavljao opasnost za Mjesečev modul i eksperimente koji su postavljeni na površini. Obzirom da eksplozija iz motora svemirske letjelice pretvara svaku česticu u komad gelera koji leti u vakuumu pri brzini od 3.000 m/s, svako slijetanje na Mjesec i uzlijetanje s njega donosi velike rizike.

Svemirska tvrtka Masten Space Systems razvija tehnologiju koja bi slijetanja na Mjesec trebala učiniti znatno sigurnijim, dodavanjem glinice u raketne motore, koja će prije slijetanja "zalijepiti" mjesečevu prašinu i tlo pretvoriti u čvrstu podlogu.

FAST

Na toj tehnologij Masten surađuje tvrtkom Honeybee Robotics i sveučilištima Texas A&M University te University of Central u projektu pod nazivom FAST (in-Flight Alumina Spray Technique), za koji su nakon višegodišnjeg razvoja izradili preliminarnu studiju koncepta.

U FAST-u, keramičke čestice glinice se ubrizgavaju u mlaz rakete pri spuštanju landera. Ove čestice prekrivaju površinu ispod landera, konsolidirajući regolit u tvrdi jastučić koji ima veću toplinsku i ablacijsku otpornost. To štiti lander ne samo tijekom spuštanja, već i kada ponovno uzleti kako bi se vratio u Mjesečevu orbitu.

Masten i njegovi partneri su istražili brojne stvari, uključujući - najbolju debljinu jastučića; kako odrediti da će se keramičke čestice zalijepiti; kako će preživjeti toplinu unutar raketnog plamena; koja bi trebala biti najbolja stopa taloženja: kako će se čestice zalijepiti za regolit kako bi oblikovale čvrstu podlogu dok lander lebdi iznad; i koliko bi jastučić bio učinkovit u sprječavanju stvaranja kratera i raspršivanja prašine.

FAST-process

Između ostaloga provodili su simulacijske testove korištenjem Mastenovih raketa za vertikalno uzlijetanje i slijetanje, tijekom kojih su ustanovili da je ideja izvediva čak i za letjelicu veličine landera za posadu budućih Artemis misija te da se izrada podloge može kontrolirati veličinom i temperaturom mlaza motora.

FAST-hot-fire-test

U 10 sekundi FAST bi uoči slijetanja mogao položiti 186 kg stopljenih čestica u krug promjera od 6 m. Lander bi tada lebdio još 2,5 sekunde dok bi se jastučić ohladio prije "touchdowna".

Masten kaže da će sljedeći korak biti testiranje FAST koncepta u mjesečevom okruženju. Ako uspije, mogao bi znatno sniziti troškove istraživanja i iskorištavanja Mjeseca, otvarajući put za nove misije ne samo na Mjesecu, već i na Marsu i drugdje u Sunčevom sustavu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->