Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.10.2021. 14:21

UNLV 

Otkriven planet koji kruži oko tri sunca

Istraživači su na udaljenosti od 1.300 svjetlosnih godina od Zemlje otkrili prvi planet koji kruži oko tri zvijezde.

Otkriven planet koji kruži oko tri sunca

Znanstvenici vjeruju da (za razliku od našeg Sunčevog sustava) polovica planetarnih sustava u svemiru posjeduje dva ili tri sunca koja su međusobno gravitacijski povezana.

Zahvaljujući astronomima sa Sveučilišta u Nevadi iz Las Vegasa (UNLV) koji su proučavali podatke moćnog ALMA teleskopa (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), promatranjem tri zvijezde u sazviježđu Orion, otkriveno je da prstenovi plina koji se vrte oko tih zvijezda nisu međusobno usklađeni i da dolazi do kolebanja kod unutarnjeg prstena.

Znanstvenici vjeruju da bi uzrok te gravitacijske neravnoteže mogao biti mladi planet koji se još uvijek nalazi u formiranju pa ukoliko to daljim istraživanjima bude potvrđeno, ovo će biti prvi puta da smo u svemiru otkrili planet s tri sunca.

Mada se sam planet ne može vidjeti, istraživači u svojem znanstvenom radu objavljenom i časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, kažu da je ovo prvi planet u trostrukom sunčevom sustavu ikada otkriven, što bi trebala potvrditi dalja istraživanja podataka ALMA teleskopa koja će uslijediti u idućim mjesecima.

"Zaista je uzbudljivo jer čini teoriju nastanka planeta zaista robusnom", rekao je Jeremy Smallwood, doktorand astronomije na UNLV-u i glavni autor studije. To bi moglo značiti da je formiranje planeta mnogo aktivnije nego što smo mislili, što je prilično cool."

Čitavu studiju možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi svemir Planet tri sunca UNLV
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->