Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.10.2021. 11:00

CfA Harvard & Smithsonian 

VIDEO: Astronomi otkrili veliku rupu u svemiru

Nove 3D vizualizacije oblaka u kojima se formiraju zvijezde u oblacima Perzeja i Bika ukazuju na veliku šupljinu između njih.

VIDEO: Astronomi otkrili veliku rupu u svemiru

Molekularni oblaci Perzeja i Bika su regije svemira s velikom gustoćom plina i prašine u kojima se aktivno formiraju potpuno nove zvijezde. Promatrani sa Zemlje, Perzej i Bik djeluju kao da se nalaze u neposrednoj blizini jedan od drugog, no nova 3D mapa te regije baca drugačije svjetlo na sliku.

Astronomi iz Centra za astrofiziku Harvarda i Smithsoniana (CfA), koristili su podatke prikupljene misijom Gaia kako bi po prvi puta istražili te oblake u 3 dimenzije te su otkrili da su smješteni na suprotnim stranama ogromnog praznog mjehura širokog gotovo 500 svjetlosnih godine, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Te smo oblake mogli promatrati već desetljećima, no nismo znali njihov stvarni oblik, dubinu i debljinu", navodi Catherine Zucker, vodeća autorica studije. Sada sve to znamo, uz samo jedan posto neodređenosti, što nam je omogućilo da vidimo veliku šupljinu između njih.

Kako je nastala ta velika "rupa" u svemiru? Istraživači vjeruju da je prije nekih 10 milijuna godina došlo do eksplozije supernove u centru te regije, ili se više takvih eksplozija dogodilo kroz nekoliko milijuna godina. Kako god bilo, udarni valovi su otpuhali prašinu i plin prema van formirajući veliki mjehur koji znanstvenici sada nazivaju Perseus-Taurus Supershell (perzej-bik superljuska).

Znanstvenici smatraju da je ovo prvi direktni dokaz stare teorije da smrt nekoliko zvijezda dovodi do rađanja tisuća novih. Zvuči poetično, zar ne? Ako imate band možete to slobodno uglazbiti.

Vezani sadržaji
Ključne riječi svemir Perzej rupa CfA Bik
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->