Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.10.2021. 13:06

McGill University 

Neuništivo staklo inspirirano školjkama

Najčvršće i najotpornije staklo na svijetu izradili su znanstvenici Sveučilišta McGill u Kanadi.

Neuništivo staklo inspirirano školjkama

Bez obzira na sve standarde koji naše telefone čine sve izdržljivijim i otpornijim na udarce i grebanje, stakleni ekrani su i dalje najosjetljiviji dijelovi mobilnih uređaja pa ako ih ne zaštitite dodatnom maskom postoji velika vjerojatnost da će vam ozbiljno stradati pri padu pod određenim kutom na tvrdu površinu poput betona.

Znanstvenici kanadskog Sveučilišta McGill kažu da su proizveli najizdržljivije staklo na svijetu koje se temelji na uzoru iz prirode, sedefu, odnosno unutrašnjem sloju ljuštura mekušaca poput školjki, puževa i nekih glavonožaca.

Za novi materijal izrađen u kombinaciji stakla i akrilnog kompozita kažu da nudi izdržljivost poput plastike, a tri puta je čvršće od običnog stakla i 5 puta otpornije na frakture.

Njihovo staklo ima strukturu nalik na sedef unutar školjaka koji se sastoji od mikroskopski sitnih pločica koje se poslagane poput minijaturnih Lego kockica, što ga čini ekstremno čvrstim i robusnim.

Sedef

"Zapanjujuće, sedef ima krutost tvrdog materijala i izdržljivost mekog materijala, što mu daje najbolje od oba svijeta", rekao je Allen Ehrlicher, izvanredni profesor na Odsjeku za bioinženjering na Sveučilištu McGill, član tima koji je razvio novo staklo. "Sastoji se od krutih komadića tvari nalik kredi koji su protkani visoko elastičnim mekim proteinima. Ova struktura proizvodi iznimnu čvrstoću, čineći je 3.000 puta žilavijom od materijala koji je čine. Priroda je majstor dizajna. Proučavanje strukture bioloških materijala i razumijevanje njihovog djelovanja nudi inspiraciju, a ponekad i nacrte za nove materijale", navodi Ehrlicher.

Znanstvenici su uzeli arhitekturu sedefa i replicirali je sa slojevima staklenih pahuljica i akrila, čime su došli do iznimno jakog neprozirnog materijala koji se može proizvesti jednostavno i jeftino.

Zatim su otišli korak dalje kako bi kompozit učinili optički transparentnim, promjenom indeksa loma akrilnog materijala. Indeks loma odnosi se na to kako se brzina svjetlosti mijenja pri kretanju između različitih medija.

unbreakable_glass_compare

"Ugađajući indeks loma akrila, učinili smo ga neprimjetno stopljenim sa staklom kako bismo napravili uistinu proziran kompozit", rekao je vodeći autor Ali Amini, postdoktorski istraživač u McGillu.

U sljedećim koracima znanstvenici planiraju poboljšati staklo ugradnjom pametne tehnologije koja će mu omogućivati promjenu svojstava, poput boje, mehanike i vodljivosti.

Kada ćemo u ruke dobiti prvi telefon s neuništivim staklenim ekranom zasad je teško reći.

Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu Science možete pronaći na ovoj poveznici.

Izvor: McGill UniversityVezani sadržaji
Ključne riječi staklo sedef McGill University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->