Nalazite se
  • Zdravlje
  • Novi antibiotik protiv smrtonosnog oblika upale pluća
Članak
Objavljeno: 23.05.2023. 14:28

Rutgers University 

Novi antibiotik protiv smrtonosnog oblika upale pluća

Opasni patogen A. baumannii je napokon dobio dostojnog protivnika u obliku nove kombinacije antibiotika.

Novi antibiotik protiv smrtonosnog oblika upale pluća

Infekcije superbakterijama otpornih na antibiotike ozbiljan problem u zdravstvenim ustanovama, a centri za kontrolu bolesti širom svijeta svrstavaju soj pneumonije poznat kao kompleks Acinetobacter baumannii-calcoaceticus (ABC) na sam vrh popisa prioritetnih patogena, koji izaziva teške oblike upale pluća, često sa smrtnim ishodom.

Znanstvenici Sveučilišta Rutgers vjeruju da tome doskače revolucionarno liječenje Sulbactam-Durlobactamom, koji je više nego usporediv s najboljim postojećim antibiotikom koji se zove kolistin.

Oni su primijenili obje terapije na podijeljenu grupu od 181 pacijenta s laboratorijski potvrđenim ABC-om.

Smrtnost zbog višestrukih uzroka nakon 28 dana bila je 12 od 63 (19 posto) u skupini Sulbactam-Durlobactam i 20 od 62 (32 posto) u skupini kolistina.

Ispitivanje je bilo dovoljno veliko da dokaže da Sulbactam-Durlobactam sprječava barem isto toliko smrtnih slučajeva kao kolistin, ali nedovoljno veliko da dokaže svoju superiornost nad njim.

Rezultati ispitivanja dokazali su da je Sulbactam-Durlobactam bolji od kolistina u jednom ključnom pogledu, podnošljivosti. Oštećenja bubrega, ozbiljne nuspojave i sve nuspojave povezane s liječenjem bile su značajno niže u bolesnika koji su primali Sulbactam-Durlobactam nego u bolesnika koji su primali kolistin.

Još jedna prednost novog antibiotika je doziranje. Svi pacijenti primaju istu injekcionu dozu Sulbactam-Durlobactama. S druge strane, doze kolistina u studiji varirale su ovisno o težini stanja pacijenta, tako da je pružateljima usluga znatno lakše propisati ili primijeniti pogrešnu količinu.

Kao što mu ime govori, Sulbactam-Durlobactam kombinira dva lijeka. Sulbactam je odobren za upotrebu od 1986., ali Durlobactam je nov i tek treba dobiti odobrenje. To bi se, međutim, uskoro moglo promijeniti jer je savjetodavni odbor Američka agencije za hranu i lijekove FDA za antimikrobne lijekove, pregledao prethodne rezultate novog ispitivanja, zajedno s ranijim studijama, i 17. travnja preporučio FDA-u da odobri novu kombinaciju za liječenje ABC-a.

"Ako sve krene brzo, zaraženi pacijenti bi mogli početi primati Sulbactam-Durlobactam kao dio normalne kliničke skrbi u drugoj polovici ove godine", navode znanstvenici, no dodaju kako nažalost ovo nije vrsta antibiotika širokog spektra koji bi se mogao pokazati učinkovitim u liječenju velikog broja infekcija otpornih na antibiotike, već je vrlo dobar u liječenju ove posebno opasne, a to je značajna pobjeda.

Rezultate ispitivanja objavljene u časopisu The Lancet Infectious Diseases možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->