Nalazite se
  • Zdravlje
  • Električna manšeta upozorava na atrofiju mišića
Članak
Objavljeno: 22.03.2023. 10:56

Ohio State University 

Električna manšeta upozorava na atrofiju mišića

Ovo će biti jako korisno astronautima i pacijentima koji trebaju čim prije saznati da im mišići propadaju.

Električna manšeta upozorava na atrofiju mišića

Istraživači sa SveučilištaOhio State proizveli su prvi nosivi senzor dizajniran za detekciju i praćenje atrofije mišića.

Stanje koje uključuje gubitak mase i snage skeletnih mišića, može se pojaviti iz raznih razloga, ali obično je nuspojava degenerativne bolesti, starenja ili nekorištenja mišića.

Dok se liječnici trenutno oslanjaju na MRI kako bi procijenili jesu li pacijentova veličina i obujam mišića u stanju propadanja, česta testiranja mogu biti dugotrajna i skupa.

Nova studija objavljena u časopisu IEEE Xplore sugerira da bi se elektromagnetski senzor izrađen od vodljivih "e-niti" mogao koristiti kao alternativa čestom praćenju pomoću MRI-a.

"U idealnom slučaju, naš predloženi senzor mogli bi koristiti pružatelji zdravstvenih usluga za osobniju provedbu planova liječenja za pacijente i stvaranje manjeg opterećenja za same pacijente", rekla je Allyanna Rice, glavna autorica studije i diplomirana suradnica u elektrotehnici i inženjering računalni inženjering na Državnom sveučilištu Ohio State.

Prvi poznati pristup praćenju atrofije mišića pomoću nosivog uređaja, nadovezuje se na Riceov prethodni rad na stvaranju zdravstvenih senzora za NASA-u. Svemirska agencija zainteresirana je za praćenje zdravlja astronauta na različite načine, jer provođenje velike količine vremena u svemiru često može imati štetne učinke na ljudsko tijelo. Istraživači su proveli desetljeća pokušavajući razumjeti te učinke i boriti se protiv njih, a ova je studija inspirirana ciljem pronalaženja rješenja za zdravstvene probleme s kojima se suočavaju astronauti.

manšeta

Na primjer, iako znanstvenici znaju da čak i članovi posade na kratkim svemirskim letovima mogu doživjeti gubitak do 20% mišićne mase i gustoće kostiju, nema mnogo podataka o tome kakav bi učinak na njihova tijela mogao imati život u svemiru tijekom puno dužih misija.

"Naš senzor je nešto što bi astronaut na dugoj misiji ili pacijent kod kuće mogao koristiti za praćenje svog zdravlja bez pomoći medicinskog stručnjaka", rekla je.

Rice i koautorica Asimina Kiourti, profesorica elektrotehnike i računalnog inženjerstva na Sveučilištu Ohio State, dizajnirali su uređaj za rad pomoću dvije zavojnice, jedne koja odašilje i jedne koja prima, kao i vodiča izrađenog od e-niti koje su utkane duž tkanine u cik-cak uzorku.

Iako su nosivi uređaji još godinama udaljeni od implementacije, studija napominje da bi sljedeći veliki korak najvjerojatnije bio povezivanje uređaja s mobilnom aplikacijom, onom koja bi se mogla koristiti za snimanje i isporuku zdravstvenih informacija izravno korisnicima i pružateljima zdravstvenih usluga.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->