Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Razgradivi elektronički zavoj ubrzava zacjeljivanje
Članak
Objavljeno: 23.02.2023. 10:30

Sveučilište Northwestern 

VIDEO: Razgradivi elektronički zavoj ubrzava zacjeljivanje

Uređaj također prati proces zacjeljivanja, upozoravajući liječnike na probleme u stvarnom vremenu.

VIDEO: Razgradivi elektronički zavoj ubrzava zacjeljivanje

Istraživači Sveučilišta Northwestern razvili su prvi mali, fleksibilni, rastezljivi zavoj koji ubrzava zacjeljivanje elektroterapijom izravno na mjestu rane. U studiji na životinjama, novi zavoj je zacijelio dijabetičke čireve 30% brže nego kod miševa bez zavoja.

Zavoj također aktivno prati proces zacjeljivanja, a zatim se bezopasno otapa (uključujući elektrode i sve ostalo) u tijelu nakon što više nije potreban. Novi bi uređaj mogao biti moćan alat za pacijente s dijabetesom, čiji čirevi mogu dovesti do raznih komplikacija, uključujući amputacije udova ili čak smrt.

Novi uređaj predstavlja prvi bioresorptivni zavoj koji može provoditi elektroterapiju i prvi primjer pametnog regenerativnog sustava.

2

"Kad osoba razvije ranu, cilj je uvijek zatvoriti tu ranu što je brže moguće", rekao je Guillermo A. Ameer iz Northwesterna, koji je suvodio studiju. "Inače je otvorena rana podložna infekciji. A za osobe s dijabetesom, infekcije su još teže za liječiti i opasnije. Za te pacijente postoji velika potreba za isplativim rješenjima koja im stvarno odgovaraju. Naš novi zavoj je isplativ, jednostavan za nanošenje, prilagodljiv, udoban i učinkovit u zatvaranju rana kako bi se spriječile infekcije i daljnje komplikacije.”

"Iako se radi o elektroničkom uređaju, aktivne komponente koje se povezuju s ležištem rane u potpunosti se resorbiraju", rekao je John A. Rogers iz Northwesterna, koji je bio jedan od voditelja studije. "Kao takvi, materijali nestaju prirodno nakon završetka procesa zacjeljivanja, čime se izbjegava bilo kakvo oštećenje tkiva koje bi inače moglo biti uzrokovano fizičkim vađenjem."

Istraživači su bili znatiželjni vidjeti može li terapija električnom stimulacijom pomoći u zatvaranju ovih tvrdokornih rana.

Dvojica istraživača i njihovi timovi naposljetku su razvili mali, fleksibilni zavoj koji meko omotava mjesto ozljede. Jedna strana pametnog regenerativnog sustava sadrži dvije elektrode: malenu u obliku cvijeta koja se nalazi točno na dnu rane i elektrodu u obliku prstena koja se nalazi na zdravom tkivu i okružuje cijelu ranu. Druga strana uređaja sadrži zavojnicu za prikupljanje energije za napajanje sustava i sustav komunikacije bliskog polja (NFC) za bežični prijenos podataka u stvarnom vremenu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tim je također uključio senzore koji mogu procijeniti koliko dobro rana zacjeljuje. Mjerenjem otpora električne struje kroz ranu, liječnici mogu pratiti napredak. Postupno smanjenje mjerenja struje izravno je povezano s procesom ozdravljenja. Dakle, ako struja ostane visoka, tada liječnici znaju da nešto nije u redu.

Ugradnjom ovih mogućnosti, uređajem se može upravljati daljinski bez žica. Iz daleka liječnik može odlučiti kada primijeniti električnu stimulaciju i može pratiti napredovanje zacjeljivanja rane.

"Dok rana pokušava zacijeliti, stvara se vlažno okruženje", rekao je Ameer. “Onda, kako zacjeljuje, trebala bi se osušiti. Vlaga mijenja struju, pa to možemo otkriti praćenjem električnog otpora u rani. Zatim možemo prikupiti te informacije i bežično ih prenijeti. Uz upravljanje njegom rane, idealno želimo da se rana zatvori unutar mjesec dana. Ako potraje dulje, to odgađanje može izazvati zabrinutost.”

Studiju objavljenu u časopisu Science Advances možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Sveučilište Northwestern
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->