Nalazite se
  • Zdravlje
  • ChatGPT pruža kvalitetnije savjete od liječnika
Članak
Objavljeno: 01.05.2023. 11:01

UC San Diego 

ChatGPT pruža kvalitetnije savjete od liječnika

Istraživanje je pokazalo da u usporedbi s ljudskim liječnicima, ChatGPT pruža empatičnije i kvalitetnije odgovore na pitanja pacijenata.

ChatGPT pruža kvalitetnije savjete od liječnika

Iako umjetna inteligencija neće tako brzo zamijeniti vašeg liječnika, studija znanstvenika sveučilišta UC San Diego sugerira da bi liječnici koji rade s tehnologijama poput ChatGPT-a mogli revolucionirati medicinu.

Studija je uspoređivala pisane odgovore liječnika i onih iz ChatGPT-a s pitanjima o zdravlju u stvarnom svijetu. Panel licenciranih zdravstvenih djelatnika dao je prednost ChatGPT-ovim odgovorima u 79% slučajeva i ocijenio ChatGPT-ove odgovore kvalitetnijima i empatičnijima.

U novoj studiji, istraživački tim odlučio je odgovoriti na pitanje: Može li ChatGPT točno odgovoriti na pitanja koja pacijenti upućuju svojim liječnicima? Ako je tako, modeli umjetne inteligencije mogli bi se integrirati u zdravstvene sustave kako bi se poboljšali odgovori liječnika na pitanja koja šalju pacijenti i smanjio sve veći teret za liječnike.

"ChatGPT bi mogao položiti medicinski ispit", rekao je koautor studije dr. Davey Smith, suvoditelj UC San Diego Altman Clinical and Translational Research Institutea i profesor na UC San Diego School of Medicine, "ali izravno i empatično odgovaranje na pitanja pacijenata druga je priča."

"Pandemija COVID-19 ubrzala je usvajanje virtualne zdravstvene skrbi", dodao je koautor studije Eric Leas, Ph.D., MPH, podružnica Qualcomm Instituta i docent na Fakultetu javnog zdravlja i znanosti o ljudskoj dugovječnosti UC San Diego Herbert Wertheim. "Iako je to olakšalo pristup skrbi za pacijente, liječnici su opterećeni gomilom elektroničkih poruka pacijenata u kojima se traži medicinski savjet".

Kako bi dobili velik i raznolik uzorak zdravstvenih pitanja i liječničkih odgovora koji nisu sadržavali prepoznatljive osobne podatke, tim se okrenuo društvenim medijima gdje milijuni pacijenata javno objavljuju medicinska pitanja na koja liječnici odgovaraju kao što je Redditov AskDocs s otprilike 452.000 članova koji objavljuju medicinska pitanja na koja odgovore daju provjereni zdravstveni djelatnici. Iako svatko može odgovoriti na pitanje, moderatori provjeravaju vjerodajnice zdravstvenih djelatnika, a odgovori prikazuju razinu vjerodajnica ispitanika. Rezultat je velik i raznolik skup medicinskih pitanja pacijenata i pratećih odgovora licenciranih medicinskih stručnjaka.

Tim je nasumično uzorkovao 195 razmjena s AskDocsa u kojima je provjereni liječnik odgovorio na javno pitanje. Tim je dao originalno pitanje ChatGPT-u, panel od tri licencirana zdravstvena djelatnika procijenio je svako pitanje i odgovarajuće odgovore i nisu bili svjesni je li odgovor došao od liječnika ili ChatGPT-a. Uspoređivali su odgovore na temelju kvalitete informacija i empatije, ističući koji im se više sviđa.

Panel evaluatora zdravstvenih radnika dao je prednost ChatGPT odgovorima u odnosu na odgovore liječnika u 79% slučajeva.

ChatGPT vs doktor

"ChatGPT poruke odgovorile su nijansiranim i točnim informacijama koje su se često odnosile na više aspekata pitanja pacijenata nego na odgovore liječnika", rekla je Jessica Kelley, MSN, viša medicinska sestra u tvrtki Human Longevity iz San Diega i koautorica studije.   

Dodatno, ChatGPT odgovori ocijenjeni su znatno višom kvalitetom od odgovora liječnika: odgovori dobre ili vrlo dobre kvalitete bili su 3,6 puta veći za ChatGPT nego za liječnike (liječnici 22,1% u odnosu na ChatGPT 78,5%). Odgovori su također bili empatičniji: empatični ili vrlo empatični odgovori bili su 9,8 puta veći za ChatGPT nego za liječnike (liječnici 4,6% naspram ChatGPT 45,1%).

"Nikada nisam mogao zamisliti da ću to reći," dodao je Aaron Goodman, dr. med., izvanredni klinički profesor na Medicinskom fakultetu UC San Diego i koautor studije, "ali ChatGPT je recept koji bih želio poslati u svoju pristiglu poštu. Alat će promijeniti način na koji pružam podršku svojim pacijentima."

"Iako je naša studija suprotstavila ChatGPT liječnicima, krajnje rješenje nije potpuno izbacivanje vašeg liječnika", rekao je dr. sc. Adam Poliak, asistent profesor računalnih znanosti na koledžu Bryn Mawr i koautor studije. "Umjesto toga, liječnik koji koristi ChatGPT je odgovor za bolju i empatičnu skrb."

Kao rezultat nalaza studije, istraživači planiraju provesti randomizirana kontrolirana ispitivanja kako bi procijenili kako korištenje umjetne inteligencije u medicini utječe na rezultate i za liječnike i za pacijente.

Studiju objavljenu u časopisu JAMA Internal Medicine možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi liječnik empatija ChatGPT odgovori
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->