Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.10.2021. 11:09

University of Queensland 

Misteriozni radio signali neotkrivenih planeta

Astronomi su možda otkrili novu tehniku za otkrivanje egzoplaneta koji kruže oko crvenih patuljaka.

Misteriozni radio signali neotkrivenih planeta

Astronomi su do sada otkrili oko 4.500 egzoplaneta koji orbitiraju oko zvijezda izvan Sunčevog sustava. Većinu njih su otkrili korištenjem "tranzitne metode", koja se temelji na razlici u svjetlosti neke zvijezde kada ispred nje prolazi planet. Postoje i druge metode kojima se mogu otkrivati egzoplaneti tipa "radial velocitya" i "gravitational microlensinga", a sada bi im se mogla pridružiti i nova tehnika koju su otkrili znanstvenici na Sveučilištu u Queenslandu.

Oni su otkrili neobične radio signale koji možda dolaze od dosad neotkrivenih planeta, a njihovi modeli sugeriraju da su neki od njih mogli nastati kroz interakcije između magnetskih polja planeta i njihovih pripadajućih zvijezda, što predstavlja potpuno novi način za detekciju egzoplaneta.

Tim je istraživao crvene patuljke, male zvijezde s jakom magnetskom aktivnošću koja proizvodi baklje i radio emisije. Otkrivanje ovih zvijezda bilo je napredak samo po sebi, jer na većim udaljenostima od Zemlje, prostor postaje prilično "radioglasan", pa je teško odvojiti pojedinačne objekte. No povećana osjetljivost LOFAR-a (Low-Frequency Array), velike mreže radioteleskopa smještenih uglavnom u Nizozemskoj, kojom upravlja ASTRON, nizozemski Institut za radio astronomiju i njegovi međunarodni partneri, omogućila je astronomima da otkriju 19 zvijezda crvenih patuljaka.

Četiri od njih bile su posebno intrigantne - bile su to starije zvijezde sa smanjenom magnetskom aktivnošću, što znači da se "nisu trebale" pojaviti u istraživanju. Kad su astronomi modelirali ono što bi moglo stvoriti radio signale, najbolje objašnjenje bilo je da se oko zvijezda kreću skriveni planeti.

Zvijezde izbacuju ogromne količine materijala i nabijenih čestica, zajednički nazvane zvjezdani vjetar. Kada ovo stupi u interakciju s magnetskim poljem planeta, može proizvesti polarnu svjetlost i radio valove, posebno ako planet izbacuje vlastiti materijal u svemir. Ova vrsta interakcije može se vidjeti u našem vlastitom Sunčevom sustavu između Jupitera i njegova mjeseca Io, a tim kaže da najbolje odgovara radio signalima ova četiri čudna crvena patuljka.

Svi planeti koji možda kruže oko ovih zvijezda tek trebaju biti izravno otkriveni ili potvrđeni, ali model je dovoljno intrigantan za korištenje. Tim kaže da bi budući radioteleskopi mogli biti dovoljno osjetljivi da uoče te planete, a ako se potvrdi, tehnika bi se mogla pridružiti našem repertoaru za otkrivanje egzoplaneta.

Istraživanje je objavljeno u dva rada, objavljena u časopisima Nature Astronomy i Astrophysical Journal Letters.

Izvor: Sveučilište u Queenslandu

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->