Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Kirurška igla s upravljivim vrhom
Članak
Objavljeno: 25.10.2022. 10:41

EPFL 

VIDEO: Kirurška igla s upravljivim vrhom

Dugačke tanke igle sve se više koriste u kirurgiji umjesto skalpela, a ova je dodatno korisna.

VIDEO: Kirurška igla s upravljivim vrhom

Kirurzi se sve više okreću manje invazivnim tehnikama, kao što je korištenje dugih, tankih igala umjesto skalpela, za pristup ciljevima unutar tijela. Nova igla, s vrhom kojim se može upravljati, mogla bi takve postupke učiniti bržima i lakšima.

Obično su kirurške igle potpuno krute. Iako im to pomaže u održavanju ravnog puta kroz tkivo, također ne dopušta da se taj put promijeni ako se čini da će promašiti svoju metu. Umjesto toga, obično se izvlače iz tijela pacijenta, a zatim ponovno umeću pod malo drugačijim kutom. Ne samo da to oduzima neko vrijeme, već rezultira i većim oštećenjem tkiva, uzrokovanim višestrukim umetanjima.

U potrazi za prilagodljivijom alternativom, Charles Baur iz EPFL-a i Lennart Rubbert sa Sveučilišta u Strasbourgu razvili su ono što je poznato kao ARC igla.

1108x622

Uređaj je u biti cijev unutar cijevi. Njegova vanjska cijev ima oblik krute osovine sa zakošenim krajem (što znači da je odrezana pod kutom), slično običnoj igli. Uža cijev sastoji se od tri međusobno povezana segmenta.

Kada se igla prvi put umetne, unutarnja cijev ostaje povučena unutar vanjske cijevi. Ako se putanja igle naknadno treba ispraviti, kirurg gura kliznu kontrolu na dršci, uzrokujući da unutarnja cijev ispruži kraj vanjske cijevi. Dok tri zglobna segmenta klize van, oni ne idu samo ravno, već slijede kut zakošenog vrha vanjske cijevi. Zakretanjem igle unutar tkiva, kirurg tako može odrediti smjer u kojem će ići cijev, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Do sada izrađeni prototipovi imali su vanjske promjere u rasponu od 0,9 do 4,5 mm, a bili su izrađeni od nehrđajućeg čelika i stakla. Dok se čelik općenito pokazao najboljim za kirurgiju mekih tkiva, prednosti stakla uključuju činjenicu da ne proizvodi refleksije koje bi mogle zasjeniti ciljana područja koja se promatraju putem sustava za snimanje.

image26

Tehnologiju ARC igle sada komercijalizira francuska tvrtka Conectus, koja se nada da će uskoro započeti predklinička ispitivanja na ljudima.

Vezani sadržaji
Ključne riječi EPFL igla ARC Conectus
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->