Nalazite se
  • Zdravlje
  • Samonavođeni projektili za borbu protiv raka
Članak
Objavljeno: 19.10.2022. 16:22

University of Rhode Island 

Samonavođeni projektili za borbu protiv raka

Molekula projektila sa samonavođenjem iskorjenjuje čak i uznapredovale vrste raka kod miševa.

Samonavođeni projektili za borbu protiv raka

Istraživači s Yalea i Sveučilišta Rhode Island demonstrirali su novu tehniku ​​za borbu protiv raka spajanjem lijekova za imunoterapiju na molekulu koja traži kiselu okolinu stanica raka poput krstarećeg projektila sa samonavođenjem. U testovima na miševima, jedna je doza bila dovoljna da iskorijeni čak i uznapredovale tumore.

Naše najveće oružje protiv raka i zapravo protiv svih bolesti, naš je imunološki sustav, ali čak i njemu ponekad treba pomoć. Imunoterapija pruža tu ruku pomoći, a jedna metoda je ono što se naziva "inhibitori imunološke kontrolne točke". Ti lijekovi učinkovito otklanjaju prirodne kočnice imunološkog odgovora, omogućujući mu da se dulje bori protiv raka.

Koliko god ovi lijekovi zasad izgledali obećavajuće, oni ne djeluju na "hladne" tumore koji u početku imaju malo imunološke aktivnosti. Druga vrsta lijekova poznata kao "STING agonisti" dizajnirana je da pretvori ove hladne tumore u vruće koji su osjetljiviji na imunoterapiju. Ali oni također imaju svoje nedostatke, naime, teško ih je usmjeriti na stanice raka.

Istraživači s Yalea i Sveučilišta Rhode Island upotrijebili su molekulu zvanu pH-niski insercijski peptid (pHLIP) kako bi doveli lijek tamo gdje treba ići. Taj pHLIP je privučen kiselim okruženjima poput onih koje rak stvara oko sebe.

"Kada pHLIP naiđe na staničnu membranu s neutralnim pH, kratko će sjediti na površini i zatim se povući", rekao je Donald Engelman, koautor studije. "Ali ako je u kiseloj sredini, tada se peptid savija u spiralu, prelazi staničnu membranu i tamo ostaje."

ml2

Tim je spojio pHLIP sa STING agonistima, tako da prvi prenosi prvoga do stanica raka i potom zajednički počnu raditi. Testovi na miševima pokazali su se obećavajućim, jer su istraživači primijenili pHLIP-STING na 20 miševa s malim kolorektalnim tumorima i otkrili da su nakon jedne injekcije tumori potpuno nestali kod 18 miševa unutar nekoliko dana. U drugoj skupini s većim tumorima, kod sedam od 10 miševa tumori su potpuno nestali.

Za usporedbu, druga skupina od 10 miševa primila je samo STING bez pHLIP-a. Rast tumora lagano se usporio u svih 10, ali su tumori ostali.

Čak se činilo da je tretman imao dugotrajan učinak. Tim je ubrizgao nove stanice raka u tretirane miševe koji su bili bez tumora 60 dana i kod njih se nisu razvili novi tumori, što ukazuje da se formiralo imunološko pamćenje.

Iako tehnika zvuči obećavajuće, vrijede uobičajena upozorenja, jer se rezultati testova na životinjama ne prenose uvijek na ljude. Potrebno je obaviti mnogo više posla prije nego što bi neki potencijalni tretman temeljen na pHLIP-STING-u mogao pronaći primjenu u ljudskoj populaciji.

Istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers of Oncology možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->