Nalazite se
  • Zdravlje
  • Implantat između kože i lubanje za ubijanje raka mozga
Članak
Objavljeno: 18.10.2022. 14:36

Stanford University 

Implantat između kože i lubanje za ubijanje raka mozga

Znanstvenici su razvili bežični implantat koji se protiv raka mozga može boriti zagrijavanjem nanočestica.

Implantat između kože i lubanje za ubijanje raka mozga

Istraživači sa Sveučilišta Stanford razvili su bežični uređaj koji bi mogao pomoći oboljelima od raka mozga i povećati stopu preživljavanja. Kada se implantira između kože i lubanje, daljinski aktivirani uređaj zagrijava nanočestice zlata kako bi ubio rak iznutra.

Glioblastom je agresivan oblik raka sa stopom preživljavanja od samo 5% nakon pet godina. Obično se liječi kirurškim uklanjanjem tumora, nakon čega slijedi zračenje ili kemoterapija kako bi se uklonile sve preostale stanice. Nažalost, rak se često vraća u obliku koji je otporan na te tretmane.

U novoj studiji znanstvenici sa Stanforda razvili su manje invazivnu metodu za liječenje tumora mozga koja je, u testovima na miševima, značajno produžila vrijeme preživljavanja. Sve što je bilo potrebno bilo je 15 minuta tretmana dnevno tijekom 15 dana, čak i dok su miševi samo radili svoje uobičajene stvari.

Ova tehnika se temelji na novom tipu liječenja raznih vrsta raka koji uključuje ubrizgavanje nanočestica u tumor, a zatim njihovo zagrijavanje. Okidači mogu biti u obliku elektromagnetskog polja, ultrazvuka ili svjetla, a budući da su stanice raka osjetljivije na toplinu od zdravih stanica, to ih može ubiti uz minimalnu štetu okolnom tkivu.

Novi Stanfordov uređaj dizajniran je za ugradnju između kože i lubanje te emitira infracrveno svjetlo kada je uključen. Zvjezdaste nanočestice napravljene od zlata ubrizgavaju se u tumor mozga kroz sićušnu rupicu u lubanji, a infracrveno svjetlo iz uređaja ih zagrijava za 5 °C. Nakon nekoliko ciklusa ovog tretmana, stanice raka su uspješno uništene.

Znanstvenici kažu da prilagodba snage infracrvene energije kao i valne duljine svjetlosti može omogućiti ciljanje tumora različitih veličina i na različitim lokacijama u mozgu.

U ispitivanjima na miševima, utvrđeno je da tretman smanjuje stanice raka u mozgu i značajno produljuje životni vijek životinja, u prosjeku do tri puta duže od vremena preživljavanja neliječenih. Kad je tome dodana kemoterapija, miševi su preživjeli još dulje.

Koliko god se studija do sada činila obećavajućom, teško je ekstrapolirati rezultate na ljude, no tim se nada da će proširiti uporabu za upotrebu kod ljudskih pacijenata, kao još jedno oružje u arsenalu protiv ovog smrtonosnog oblika raka.

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Nanotechnology možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->