Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Novi toplinski štit može vratiti sve iz svemira
Članak
Objavljeno: 25.05.2023. 14:42

Space Forge 

VIDEO: Novi toplinski štit može vratiti sve iz svemira

Zahvaljujući novom dizajnu toplinskog štita, čak bi i sateliti mogli postati višekratno iskoristivi.

VIDEO: Novi toplinski štit može vratiti sve iz svemira

ESA će krajem ove godine u svemir lansirati misiju ForgeStar-1A, u okviru koje će po prvi puta biti testiran višekratno iskoristiti toplinski štit Pridwen, nazvan po legendarnom štitu kralja Artura, razvijen od tvrtke Space Forge.

Ono što je posebno kod ove tehnologije leži u tome što se ne radi o standardnom ablativnom štitu kakav koriste sve današnje letjelice koje želite vratiti na Zemlju, čiji štitovi su izrađeni tako da njihovi slojevi postupno izgaraju pri ulasku u atmosferu.

Origami_heat_shield_reusable_for_reentries

Umjesto ablacije, Pridwen se oslanja na zračenje. Njegova visokotemperaturna legirana tkanina ima dovoljno veliku površinu da se toplinski tok može ravnomjerno širiti preko nje i postupno zračiti, što znači da teret koji se nalazi iza njega toplina neće spaliti, jer će se vrućina raspršiti zračenjem prije nego što dođe do njega, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ono što je dodatno zanimljivo je u tome što se štit nakon toga može koristiti u drugim misijama, što znači da je Pridwen prvi višekratno iskoristivi toplinski štit. Zahvaljujući ovoj tehnologiji teoretski biste mogli na Zemlju vratiti doslovce sve što šaljete u svemir, a štit će također služiti i za usporavanje satelita dovoljno da mogu preživjeti slijetanje bez padobrana, pri čemu ih Space Forge namjerava hvatati plutajućom mrežom.

To znači da biste satelite koji se pokvare ili ostanu bez goriva, mogli sigurno spuštati na Zemlju, popravljati, "natankati" i ponovno lansirati u svemir, čime svemirski letovi postaju znatno održiviji biznis. 

Toplinski štit je već podvrgnut višestrukim testovima pada s visine od čak 17 km i uvježbano je hvatanje testnih predmeta koji padaju krajnjom brzinom.

Tvrtka je razvila Pridwen kao dio veće vizije prema kojoj želi u svemiru pokrenuti proizvodnju robe visoke vrijednosti, među kojom su lijekovi, supravodiči i super legure.

Kako bi industrijska proizvodnja u svemiru uopće imala smisla, potrebno je sve što proizvedete sigurno spustiti na Zemlju bez ogromnih troškova, a tu bi Pridwen "kišobran" trebao odigrati ključnu ulogu.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi ESA Space Forge Pridwen
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->