Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.05.2023. 10:38

Globalno zagrijavanje 

VIDEO: Godišnje se izgubi više od bilijun tona leda

Istraživanja pomoću europskih satelita ukazuju na drastično povećanje stope gubitka leda na Arktiku.

VIDEO: Godišnje se izgubi više od bilijun tona leda

Sateliti igraju ključnu ulogu u praćenju brzih promjena koje se događaju na Arktiku. Praćenje leda izgubljenog sa svjetskih ledenjaka, ledenih ploča i zamrznutog kopna pokazuje da Zemlja gubi led ubrzanom brzinom.

Koristeći informacije s ESA-inih satelita ERS, Envisat i CryoSat kao i misija Copernicus Sentinel-1 i Sentinel-2, istraživanje koje je vodio Tom Slater sa Sveučilišta u Leedsu otkrilo je da se stopa kojom Zemlja gubi led znatno povećala unutar protekla tri desetljeća. Trenutačno se godišnje izgubi više od bilijun tona leda.

Da ovo stavimo u perspektivu, to je ekvivalentno kocki leda dimenzija 10x10x10 km iznad horizonta Osla. Drugim riječima, količina gubitka leda na globalnoj razini jednaka je 12.000 puta godišnjoj potrošnji vode u glavnom gradu Norveške, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Kontinuitet satelitskih podataka ključ je za predviđanje budućih gubitaka leda i za pomoć u ublažavanju prijetnji koje predstavljaju porast razine mora, smanjenje visokoplaninskih ledenjaka i daljnje klimatske povratne informacije.

Misije Copernicus Expansion, CRISTAL, CIMR i ROSE-L osmišljene su kako bi popunile praznine u trenutnim sposobnostima Sentinela za sveobuhvatno praćenje promjena u globalnom ledenom pokrivaču.

Vezani sadržaji
Ključne riječi led Arktik ESA Copernicus Sentinel
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->