Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • U svemir stiže instrument za mjerenje gravitacije asteroida
Članak
Objavljeno: 22.05.2023. 15:28

ESA 

U svemir stiže instrument za mjerenje gravitacije asteroida

Prvi instrument za izravno mjerenje gravitacije na površini asteroida podvrgnut je testiranju u ESA-inom Laboratoriju za mehaničke sustave.

U svemir stiže instrument za mjerenje gravitacije asteroida

Europska svemirska agencija razvila je instrument pod nazivom Gravimetar GRASS koji će biti će spušten na površinu asteroida Dimorphos letjelicom Juventas CubeSat, a dizajniran je za mjerenje očekivane razine gravitacije manje od milijuntog dijela Zemljine.

Kako bi dokazali da je spreman za integraciju s Herinim Juventas CubeSatom, GRASS je bio izložen svemirskom vakuumu i ekstremnim temperaturama unutar toplinske vakuumske komore, a zatim je podvrgnut kontinuiranom tresenju kako bi oponašao silovitost lansiranja rakete.

esa2

"Možda je malen, ali GRASS je prepun složenih mehaničkih dijelova i elektronike", objašnjava Jose Carrasco, koji nadgleda instrumente u EMXYS-u. "Vrlo smo zadovoljni njegovom izdržljivošću tijekom testne kampanje. Sada ćemo nastaviti s punim testom integriteta kako bismo bili sigurni da nije pretrpio nikakvu štetu tijekom testiranja, nakon čega će biti proslijeđen tvrtki GomSpace u Luksemburgu za integraciju u Juventas."

Instrument u obliku slova L, veličine dva pametna telefona spojena zajedno, dizajniran je za mjerenje minijaturnih razina gravitacije jer je asteroid Dimorphos najmanji planetarni objekt koji je ikada posjetila svemirska letjelica. S oko 160 m u promjeru, otprilike je iste veličine kao egipatska Velika piramida u Gizi.

Hera_her_CubeSats_and_their_rocky_target_destination_pillars

Dimorphos je postao poznat prošle godine kada je u njega udarila NASA-ina svemirska letjelica DART, odaslavši oblake krhotina tisućama kilometara po svemiru i mjerljivo promijenivši njegovu orbitu oko većeg asteroida Didymos, u okviru projekta "planetarne obrane", kojim se željelo dokazati da je moguće mijenjati putanje asteroida koji bi jednog dana mogli zaprijetiti Zemlji.

GRASS-ova mjerenja površinske gravitacije pomoći će istraživačima da saznaju točnu masu asteroida, zajedno s radijskim znanstvenim eksperimentima koje izvodi svemirska letjelica Hera.

Dizajn gravimetra GRASS uključuje dva seta tankih oštrica koje su usidrene unutar postolja, a obje se neprekidno okreću. Najmanji pokret svake lopatice mijenja ukupni napon same lopatice i okolnih zidova. Ova tehnika mjerenja koja se temelji na kapacitetu daje gravimetru osjetljivost ekvivalentnu jednom mikrometru ili tisućinki milimetra.

Tim GRASS-a također je morao dizajnirati dovoljno mali instrument da stane u Juventas CubeSat, koji je sam veličine kutije za cipele, zajedno s Juventasovim glavnim radarskim instrumentom. Njihov konačni dizajn ima samo 330 grama mase i zahtijeva samo pola vata energije.

GRASS će biti uključen dok Juventas postupno pada na površinu Dimorphosa nakon završetka svoje kampanje podzemnog radarskog snimanja. Gravimetar će zabilježiti utjecaj na asteroid, svako naknadno odbijanje, a zatim sve promjene u površinskoj gravitaciji tijekom vremena, zbog utjecaja njegovog matičnog asteroida Didymosa.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->