Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.05.2023. 11:14

Shap-E 

Open AI ima novi alat za pretvaranje teksta u 3D

Shap-E AI, dostupan kao open-source, može generirati 3D modele izravno iz tekstualnog opisa ili ih sastaviti od isporučenih slika.

Open AI ima novi alat za pretvaranje teksta u 3D

Nakon što je prošle godine izdao alat Point-E, koji može preuzeti tekstualni upit i koristiti ga za izgradnju rudimentarnih 3D modela, OpenAI je sada izdao novi, brži i sposobniji sustav umjetne inteligencije pod nazivom Shap-E, koji može izgraditi svoje modele kao "implicitne funkcije", odnosno matematičke formule koje se mogu prikazati ili kao teksturirane mreže ili kao polja neuralnog zračenja (NeRFs ), odnosno 3D modeli razvijeni iz 2D slika pomoću sustava strojnog učenja.

Ideja je u tome da ako možete razgovarati s računalom i natjerati ga da generira 3D modele kao odgovor na prirodni jezik, tada ćete moći razgovarati s umjetnom inteligencijom koja je sposobna djelovati kao CAD dizajner. To znači da biste mogli stvarati nacrte za proizvode, dijelove, zgrade, skulpture i ostalo bez korištenja miša, usmenog uređivanja ili na neki drugi način.

Primjerice, za video igre bi AI mogao fleksibilno generirati stavke u hodu kao odgovor na igračeve riječi pa biste mogli u kovačnici unutar nekog RPG-a reći majstoru da vam napravi točno određeni tip mača, zadati mu veličinu, težinu, oblik sječiva i drške te personalizirane ukrase, nakon čega ćete dobiti oružje detaljno prilagođeno vašem ukusu s kojim ćete kasnije u igri tamaniti čudovišta i druge neprijatelje.

OpenAI kaže da je ovaj alat rani korak prema verbalno programiranim 3D objektima i vizualnim efektima, te ima potencijal za generiranje bilo čega, od odjeće, predmeta, kuća, do prijatelja u VR/AR aplikacijama.

Pored svega toga Shap-E će se moći povezati s 3D printerom, što znači da ćete sve što kreirate u virtualnom svijetu moći izraditi u obliku čvrstih objekata koje ćete moći držati u svojim 'pravim' rukama.

Kako se ne biste previše zamarali davanjem detaljnih uputa za izradu 3D modela, u budućnosti ćete vjerojatno imati mogućnost da u razgovoru sa svojim digitalnim asistentom koji se temelji na jezičnom modelu pružite samo osnovne informacije o onome što želite, a on će sam proći čitav proces davanja uputa umjetnoj inteligenciji za izradu 3D modela jer će u tome biti bolji od vas, obzirom da u "mozgu" ima ogromnu bazu s milijunima primjera, zahtjeva, opisa i objekata na kojoj se uvježbava.

OpenAI je Shap-E objavio kao open source na Githubu pa možete i sami isprobati kako funkcionira, a znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi OpenAI Shap-E
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->