Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.05.2023. 09:58

watsonx 

IBM Watson kao studio za razvoj umjetne inteligencije

IBM watsonx je temeljna platforma za obuku umjetne inteligencije za potrebe poslovnih korisnika.

IBM Watson kao studio za razvoj umjetne inteligencije

Godinama prije nego što su ChatGPT i drugi generativni AI sustavi privukli veliku pozornost stručnjaka i javnosti, IBM je imao superračunalo pod nazivom Watson, koje je postalo poznato kada je pobijedilo ljude u kvizu Izazov (Jeopardy), zahvaljujući modelima kognitivnog računarstva koji su oponašali rad ljudskog mozga.

IBM je vjerovao da će Watson pronaći primjenu na mnogim područjima poput medicinske dijagnostike i preporučivanja tretmana pacijentima, no to nije zaživjelo.

Sada je IBM odlučio pretvoriti superračunalnu platformu u razvojni studio za umjetnu inteligenciju pod nazivom watsonx, koji dolazi s obiljem AI modela koje tvrtke mogu koristiti za obuku vlastitih AI platformi.

Nešto slično je nedavno najavila Nvidia predstavljanjem svojeg AI servisa u oblaku pod nazivom AI Foundations, a obje platforme omogućuju tvrtkama izgradnju, obuku, skaliranje i implementaciju AI platforme za svoje specifične potrebe.

IBM kaže da će watsonx graditeljima umjetne inteligencije pružiti robusnu seriju modela obuke s linijom podataka koja se može revidirati, u rasponu od skupova podataka usmjerenih na automatsko generiranje koda za programere ili za rukovanje bazama podataka specifičnih za industriju do skupova klimatskih podataka osmišljenih da pomognu organizacijama u planiranju prirodnih katastrofa.

"S razvojem temeljnih modela, AI za poslovanje je moćniji nego ikad", rekao je Arvind Krishna , predsjednik i izvršni direktor IBM-a. "Osnovni modeli čine implementaciju umjetne inteligencije znatno skalabilnijom, pristupačnijom i učinkovitijom. Izgradili smo IBM watsonx za potrebe poduzeća, tako da klijenti mogu biti više od korisnika. Uz IBM watsonx, klijenti mogu brzo trenirati i implementirati prilagođene mogućnosti umjetne inteligencije u cijelom svom poslovanju, zadržavajući potpunu kontrolu nad svojim podacima."

IBM watsonx platforma sastoji se od tri skupa proizvoda:

IBM watsonx.ai: Sljedeća generacija poslovnog studija, za koji se očekuje da će biti općenito dostupan u srpnju 2023., za graditelje umjetne inteligencije za obuku, testiranje, podešavanje i implementaciju i tradicionalnog strojnog učenja i novih generativnih AI mogućnosti koje pokreću temeljni modeli putem otvorenog i intuitivnog korisničko sučelje.

IBM watsonx.data: Pohrana podataka prikladna za namjenu izgrađena na otvorenoj lakehouse arhitekturi koja je optimizirana za upravljane podatke i AI radna opterećenja, podržana upitima, upravljanjem i formatima otvorenih podataka za pristup i dijeljenje podataka.

IBM watsonx.governance: Alati za upravljanje umjetnom inteligencijom za omogućavanje pouzdanih tijekova rada umjetne inteligencije. 

IBM je u suradnji s NASA-om već pokazao primjer onoga što platforma može učiniti, koristeći geoprostorni temeljni model za pretvaranje satelitskih slika u karte koje prate promjene uzrokovane prirodnim katastrofama i klimatskim promjenama.

Više detalja o watsonx platformi i skupovima alata koji se razvijaju možete saznati na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi IBM AI watsonx
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->