Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Krenulo kliničko ispitivanje novog lijeka protiv zračenja
Članak
Objavljeno: 23.05.2023. 12:35

SRI 

Krenulo kliničko ispitivanje novog lijeka protiv zračenja

Kliničko ispitivanje koje provodi tim znanstvenika, pružit će ključne podatke koji će pomoći u utvrđivanju sigurnosti novog tretmana.

Krenulo kliničko ispitivanje novog lijeka protiv zračenja

Nenamjerno ili zlonamjerno izlaganje zračenju može imati štetne utjecaje na zdravlje, a trenutno liječenje je invazivno i dugotrajno. Institut SRI International radi na razvoju HOPO 14-1, novog eksperimentalnog lijeka za oralnu primjenu za liječenje radioaktivne kontaminacije u tijelu, koji je sada u svom prvom ispitivanju na ljudima.

Razvoj ovog lijeka bio je posebno nov budući da se prethodno odobreni lijek za dekontaminaciju transuranskih radionuklida, dietilentriamin pentaacetat (DTPA), može primijeniti samo intravenozno ili uz raspršivače, što su manje izvedive opcije za brzo liječenje velikih populacija nego oralni lijek HOPO 14-1.

Postoji nekoliko situacija u kojima može biti potreban lijek koji može ukloniti radioaktivne kontaminante ili radionuklide iz tijela. Radionuklidi se mogu ispustiti nakon prirodnih katastrofa, tijekom nesreća koje pogađaju nuklearne elektrane ili skladišta nuklearnih materijala, ili u slučajevima nuklearnog ratovanja.

Ako se ovi radionuklidi apsorbiraju u ljudsko tijelo, mogu oštetiti DNK, tkiva i organe, što predstavlja potencijalno dugoročnu ozbiljnu prijetnju zdravlju. Kako bi se ublažili ozbiljni štetni učinci na zdravlje u slučaju izlaganja radioaktivnim kontaminantima, najbolja strategija liječenja je davanje kelirajućeg agensa, spoja koji se veže na radionuklide, koji će ukloniti radionuklide iz tijela što je brže moguće.

"Nekliničke studije HOPO 14-1 pokazale su da je ovo djelotvorno sredstvo koje radi keliranjem radionuklida u tijelu, omogućujući njihovu brzu eliminaciju", rekla je dr. Polly Chang, viša znanstvena direktorica u SRI-jevom Odjelu za bioznanosti.

Dr. Chang i njezin tim surađivali su s izumiteljima HOPO 14-1, pokojnim dr. Patom Durbinom i dr. Kenom Raymondom te Rebeccom Abergel iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley koji već više od desetljeća razvijaju ovaj lijek.

pills-384846_1280

"Naš multitalentirani tim znanstvenika proveo je sigurnosne i farmakološke studije, podržao prijavu FDA-e i sada provodi 1. fazu sigurnosnog kliničkog ispitivanja. SRI je jedinstveno kvalificiran za obavljanje ovog posla jer možemo izvršiti svu potrebnu raznolikost zadataka (sigurnost, farmakologija, formulacija, proizvodnja, klinička ispitivanja na ljudima) i podržati studije učinkovitosti koje se izvode u suradnji s partnerskim institucijama," rekla je dr. Chang.

Glavni cilj kliničkog ispitivanja je dokazati sigurnost i podnošljivost ovog lijeka kod zdravih odraslih osoba. Dobivanje ovih rezultata bit će ključno da lijek konačno postane javno dostupan i pristupačan.

"Rezultati ovog prvog kliničkog ispitivanja na ljudima važni su za razumijevanje sigurnosti ovog proizvoda i načina na koji se distribuira u tijelu i eliminira iz njega. Nadamo se da će ovaj rad utrti put za unapređenje proizvoda prema konačnom tržišnom odobrenju," dodaje dr. Chang.

Vezani sadržaji
Ključne riječi HOPO 14-1 SRI International
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->