Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.05.2023. 12:08

Terran Orbital 

Rekordni Prijenos podataka iz svemira 200 Gb u sekundi

NASA je za obaranje rekorda koristila optički laserski sustav za prijenos podataka tvrtke Terran Orbital.

Rekordni Prijenos podataka iz svemira 200 Gb u sekundi

Jedan od današnjih telekomunikacijskih paradoksa leži u tome da su svemirske komunikacije zapele u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, pa čak i u najsloženijim misijama poput slanja robotskih rovera na Mars, letjelica za ispitivanje atmosfere Titana i "bombardiranja" udaljenih asteroida, komunikacije se oslanjaju na radio pojase od 7,25 GHz do 7,75 GHz i 7,9 GHz do 8,4 GHz, što donosi smiješnu propusnost za današnje doba. Brzine se razlikuju ovisno o konfiguraciji odašiljača i prijamnika, ali antena od 45 cm može postići brzinu prijenosa podataka od 10 Mbit/s, a svemirski teleskop Hubble može obraditi samo oko 10 terabajta godišnje.

Kako bi to prevladali, NASA i njezini komercijalni partneri razvijaju alternative koje se temelje na laseru. U ovom slučaju, sustav TeraByte InfraRed Delivery (TBIRD) tvrtke Terran Orbital, koji je financirao NASA Space Communications and Navigation (SCaN), a razvio MIT Lincoln Laboratory, omogućuje satelitima prijenos terabajta podataka svakim prolazom preko zemaljske postaje. Osim toga, omogućit će veliki napredak u postojećim tehnologijama, uključujući svemirske sustave za promatranje Zemlje.

Terran Orbital je postavio novi rekord u prijenosu velikom brzinom iz svemira na Zemlju jer je NASA-in Pathfinder Technology Demonstrator 3 (PTD-3) CubeSat koristio optički laserski sustav za prijenos podataka s udaljenosti od 480 km do zemaljske postaje brzinom od 200 gigabita u sekundi.

"Dovršenje veze od 200 gigabita u sekundi je i monumentalno i rekordno", rekao je Marc Bell, suosnivač, predsjednik i glavni izvršni direktor Terran Orbitala. "Terran Orbital je počašćen što je radio zajedno s NASA-om na ovoj revolucionarnoj misiji i zahvalan je Laboratoriju MIT Lincoln".

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA TBIRD Terran Orbital
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->