Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Brod koji pretvara toplinu mora u energiju
Članak
Objavljeno: 14.11.2023. 12:31

OTEC 

VIDEO: Brod koji pretvara toplinu mora u energiju

Nova tehnologija namijenjena je dobivanju čiste električne energije iz toplih mora u tropskim područjima.

VIDEO: Brod koji pretvara toplinu mora u energiju

Tropska područja, posebno otoci, danas uvelike ovise o opskrbi električnom energijom iz izvora koji ne stvaraju dovoljno energije klasičnim metodama te često ovise o energiji dobivenoj iz fosilnih goriva čije cijene su podložne velikim amplitudama zbog raznih razloga poput pandemija i ratnih sukoba.

Britanska tehnološka tvrtka Global OTEC, vjeruje da ima rješenja za to područje veličine od 60 milijuna četvornih kilometara na kojem živi više od 600 milijuna ljudi, a ono se temelji na toploj morskoj vodi koje na tim mjestima ima u izobilju.

U prosječnom danu, tropski oceani apsorbiraju oko 278 petavatsati sunčeve energije. Sakupljanje samo 1/4000 te energije dnevno, opskrbljivalo bi cijeli svijet električnom energijom, a pretvorba toplinske energije oceana predstavlja moguću metodu.

OTEC-Cycle-Diagram

Osnovna ideja tvrtke Global OTEC koja je osnovana početnim ulaganjem Europske unije u visini od 3,5 milijuna eura, je sljedeća: Idete u područje s dosljedno velikom temperaturnom razlikom, negdje u tropima, relativno blizu kopna, gdje možete pronaći hladnih 4 °C na dubini od oko 800 m i grabiti toplu vodu na preko 25 °C s površine, tijekom cijele godine.

Zatim postavljate plutajuću teglenicu, privezanu za morsko dno i opremljenu sustavom napajanja zatvorene petlje, koristeći tekućinu rashladnog sredstva poput amonijaka s točkom vrelišta između te dvije temperature. Topla površinska voda 'kuha' ovu tekućinu, koja se širi kao plin i pokreće turbinu za proizvodnju električne energije. Zatim hladite i kondenzirate tekućinu koristeći hladnu vodu dovedenu iz dubokog oceana kroz izoliranu cijev i ponovno nastavljate kružni proces, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Takav sustav proizvodi električnu energiju pouzdano 24 sata dnevno, može se povećavati i spuštati u roku od nekoliko sekundi kako bi se uzela u obzir vršna i najniža potražnja, a ako se masovno rasporedi putem tisuća i tisuća plutajućih OTEC teglenica, mogao bi potencijalno učiniti nešto za ograničavanje porasta površinskih temperatura mora, koje su u velikom porastu 2023. godine.

Designs-were-presented-by-Global-OTEC-Founder-and-CEO-Dan-Grech-to-an-audience-of-energy-and-climate-development-professionals

Global OTEC je na Međunarodnom energetskom i klimatskom forumu (IVECF) u Beču održao službenu prezentaciju naprednih koncepata za platformu sljedeće generacije za pretvorbu toplinske energije oceana. Razvijena od strane Global OTEC-a i nazvana Dominique, struktura nalik na teglenicu može generirati 1,5 MW neto izlaza iskorištavanjem oceanskih voda pomoću niza OTEC modula, a prvi "brod" je već postavljen u São Tomé i Príncipeu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Sljedeći koraci su geotehničko istraživanje morskog dna i završni detaljni dizajn sustava specifičnog za projekt. To će omogućiti izgradnju, nakon čega slijedi ugradnja sustava. Tvrtka očekuje početak puštanja u pogon Dominiquea do kraja 2025.

“Znamo da Dominique mijenja život malim otocima i obalnim državama i zato vidimo da je tempo projekta na pravom putu za uspjeh. Ovo je važna lekcija koju želimo podijeliti s investitorima budući da je javno-privatno partnerstvo omogućilo nesmetano poduzimanje kritičnih tehno-ekonomskih, ekoloških i društvenih studija da napreduju do ove točke”, istaknuo je osnivač i izvršni direktor Global OTEC-a Dan Grech.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Global OTEC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->