Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Ovo je najbrži električni gliser na svijetu
Članak
Objavljeno: 12.11.2023. 09:54

Sveučilište Princeton 

VIDEO: Ovo je najbrži električni gliser na svijetu

Studentski tim Sveučilišta Princeton postavio je novi brzinski rekord za čamce na električni pogon.

VIDEO: Ovo je najbrži električni gliser na svijetu

Tim studenata američkog Sveučilišta Princeton oborio je svjetski rekord u brzini za čamce na električni pogon, s prosječnom brzinom od 183,8 km/h.

Rekordne vožnje održane su 26. listopada na stazi Američkog udruženja motornih čamaca (APBA) na jezeru Townsend blizu Greensboroa u Sjevernoj Karolini.

pu2

Čamac pod nazivom Big Bird je povećavao brzinu dok nije ušao u "brzinski krug", odnosno na dio staze dužine od 1 km na kojoj se mjerila prosječna brzina na toj dionici, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kao što je uobičajeno za takve pokušaje postavljanja rekorda, gliser je morao napraviti dvije uzastopne vožnje, kako bi se dobila najbrža prosječna brzina.

Gliserom je upravljao profesionalni vozač hidroaviona John Peeters, koji je uspio postići najveću brzinu od 178,8 km/h u prvoj vožnji i 189 km/h u drugoj, postigavši ​​prosjek od 183,78 km/h.

Za referencu, kada je električni gliser koji je izradio Jaguar prije pet godina postavio isti tip svjetskog rekorda , postigao je prosječnu najveću brzinu od samo 142,6 km/h.

pu3

Big Bird pokreće posebna verzija Flux Marine FM100 električnog pogona, koji je modificiran da proizvodi više snage (200 KS/149 kW), a da pritom ostane lagan.

Ukupna težina Big Birda s pilotom iznosila je samo 442 kg, a tim se nada da će nakon dodatnih modifikacija moći postići prosječnu najveću brzinu od 193 km/h.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->