Nalazite se
  • Pop Tech
  • Ne mogu pričati s robotima jer im Sunce smeta
Članak
Objavljeno: 13.11.2023. 12:52

NASA

Ne mogu pričati s robotima jer im Sunce smeta

NASA čeka kraj fenomena poznatog kao solarna konjunkcija u kojem se Zemlja i Mars nalaze na suprotnim stranama Sunca

Ne mogu pričati s robotima jer im Sunce smeta

NASA-ine robotske misije istraživanja Marsa bit će same iduća dva tjedna dok svemirska agencija čeka na prirodni fenomen koji će spriječiti normalne komunikacije. Mars i Zemlja su dosegnuli pozicije u svojim orbitama koje ih stavljaju na suprotne strane Sunca, u postavljanju poznatom kao solarna konjunkcija. Tijekom ovog vremena, NASA tvrdi da je rizično pokušati slati naredbe svojim instrumentima na Marsu jer bi smetnje od Sunca mogle imati štetan učinak.

PIA14761~medium

Kako bi spriječila moguće probleme, NASA uzima planirani odmor od davanja naredbi sve dok se planeti ne premjeste u povoljnije pozicije. Pauza je počela u subotu i trajat će do 25. studenog. Marsova sunčeva konjunkcija događa se svake dvije godine, i dok će roveri moći slati osnovna ažuriranja o svojem zdravlju tijekom većeg dijela razdoblja, bit će potpuno nijemi tijekom dva dana kada Sunce potpuno blokira Mars.

PIA23764~orig

To znači da će roveri Perseverance i Curiosity, helikopter Ingenuity, orbiter za izviđanje Marsa, te orbiteri Odyssey i MAVEN biti prepušteni sami sebi neko vrijeme. Njihovi ugrađeni instrumenti nastavit će prikupljati podatke za svoje misije, ali neće slati te informacije natrag na Zemlju dok ne završi crna rupa u komunikaciji.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->