Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.11.2022. 11:07

LOFTID 

VIDEO: NASA uspješno ulovila svoj leteći tanjur

Eksperimentalni toplinski štit na napuhavanje uspješno je lansiran i vraćen na Zemlju.

VIDEO: NASA uspješno ulovila svoj leteći tanjur

NASA je uz pomoć Atlas V 401 rakete u svemir uspješno lansirala JPSS-2 (Joint Polar Satellite System-2) satelit za vremensku prognozu organizacije NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Osim što je raketa u svemir dovela napredni meterolološki satelit nove generacije, ponijela je i sekundarni teret, NASA-in eksperimentalni toplinski štit na napuhavanje LOFTID (Low-Earth Orbit Flight Test of an Inflatable Decelerator), koji bi trebao poboljšati i olakšati povratak letjelica na Zemlju i slijetanje na Mars, kao i na druge planete u Sunčevom sustavu, uključujući Veneru i Titan.

Nakon uspješnog lansiranja u orbitu Zemlje, LOFTID se izvukao iz "nosa" Atlas V rakete, raširio u oblik koji podsjeća na leteći tanjur, a potom je usmjeren prema Zemlji, kako bi se vidjelo koliko je učinkovit u toplinskoj zaštiti tijekom prolaska kroz užarenu atmosferu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Eksperiment je u potpunosti uspio, barem što se tiče lansiranja i spuštanja padobranom u vode Tihog oceana, iz kojeg ga je LOFTID tim uspješno izvukao i postavio na palubu broda za izvlačenje.

Prema prvim informacijama, podatkovni modul koji se nalazio u sklopu "letećeg tanjura" nije oštećen, što je jako važno za dalja istraživanja jer u sebi sadrži sigurnosnu kopiju podataka snimljenih tijekom demonstracije LOFTID-a. Još jedna kopija podataka pohranjena je na samom toplinskom štitu.

Tim LOFTID-a analizirat će snimljene podatke i pregledati toplinski štit kako bi procijenio učinkovitost nove tehnologije.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA LOFTID
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->