Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.11.2022. 11:05

NICT 

Novi rekord prijenosa podataka standardnom optikom

Japanski znanstvenici su postigli novi svjetski rekord u brzini prijenosa podataka putem standardnog optičkog kabela.

Novi rekord prijenosa podataka standardnom optikom

Znanstvenici i inženjeri s Instituta za istraživanje mreže Nacionalnog instituta za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju NICT u Japanu, postavili su novi brzinski rekord za prijenos podataka kroz optičko vlakno standardnog promjera. Emitiranjem 55 "modova" signala niz jednojezgreno optičko vlakno, tim je uspio prenositi podatke brzinom od 1,53 petabita u sekundi (Pbit/s).

Da biste razumjeli koliko je to brzo, jedan petabit je jednak milijunu gigabita. Današnje kućne internetske veze jako su sretne ako imaju brzinu od jednog gigabita u sekundi. Zapravo, procijenjeno je da cjelokupna globalna internetska propusnost iznosi nešto manje od 1 Pbit/s, što znači da bi ovo vlakno moglo podnijeti čitav taj promet i imati još pola kapaciteta u rezervi.

Novi rekord je posebno značajan zbog toga jer je postignut korištenjem optičkog vlakna sa standardnim promjerom od 0,125 mm, što znači da bi NICT-ov sustav trebao biti u velikoj mjeri kompatibilan s postojećom infrastrukturom.

Kao i većina trenutnih optičkih vlakana, novi sustav je koristio jednu staklenu jezgru za prijenos podataka, ali se svjetlost prvo modulira u obliku 55 različitih tokova podataka ili načina koji nose različite informacije. Na drugom kraju vlakna ti se signali obrađuju za dekodiranje prenesenih podataka.

Ovo označava prvu demonstraciju prijenosa pomoću 55 različitih načina i tokova prijenosa podataka, što inženjerima omogućuje učinkovitiju upotrebu svjetla u odnosu na njihov prethodni rekord, postavljen u svibnju ove godine. U tom je radu tim uspio prenijeti podatke brzinom od 1,02 Pbit/s, koristeći samo četiri načina rada u obliku četiri odvojene staklene jezgre.

Pritom je širina pojasa prijenosa bila raspoređena na 801 kanal valne duljine u tri pojasa, a sada je širina pojasa ograničena na samo 184 valne duljine unutar jednog pojasa, što označava poboljšanje od tri puta veće učinkovitosti.

Tim kaže da prijenosni kapacitet također ima prostora za poboljšanje, širenjem frekvencijskog pojasa.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NICT
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->