Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.11.2022. 12:51

Sveučilište Kyung Hee 

Klimatizacijski premaz za prozore ne troši energiju

Zaboravite klimu! Znanstvenici su razvili prozirni premaz za prozore koji može hladiti zgrade bez upotrebe ikakve energije.

Klimatizacijski premaz za prozore ne troši energiju

S globalnim temperaturama diljem svijeta koje nastavljaju rasti, potražnja za klimatizacijskim rashladnim sustavima u zgradama sve više raste. Kao što dobro znamo, klimatizacija nije jeftina zbog sve većih cijena električne energije, no znanstvenici sa Sveučilišta Kyung Hee u Seulu vjeruju da možda imaju rješenje za ovaj problem, u obliku novog prozirnog premaza za prozore.

Kroz normalne staklene prozore sunčevo UV i infracrveno svjetlo može proći, uzrokujući zagrijavanje prostorije. Kako bi to spriječili, znanstvenici su krenuli u razvoj premaza za prozore koji bi mogao blokirati ultraljubičasto i infracrveno svjetlo.

Tako je nastao "prozirni radijacijski hladnjak" tima koji se sastoji od izmjeničnih tankih slojeva silicij-dioksida, silicij-nitrida, aluminijevog oksida ili titan-dioksida na staklenoj bazi, prekrivenih filmom polidimetilsiloksana. Koristeći strojno učenje, istraživači su na računalu uspjeli optimizirati vrstu, redoslijed i kombinaciju slojeva.

Istraživači predviđaju da bi, u vrućim i suhim gradovima, njihov premaz za prozore mogao smanjiti potrošnju energije za hlađenje za nevjerojatnih 31 posto, u usporedbi s konvencionalnim prozorima.

Znanstvenici naglašavaju da njihov premaz za prozore nije ograničen samo na zgrade, već bi se mogao primijeniti i na prozore automobila i kamiona kako bi temperatura u njima ostala uvijek ugodna, a obzirtom da je premaz u potpunosti proziran, ništa ne bi ometalo pogled vozača.

Istraživanje objavljeno u časopisu ACS Publications možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->