Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.10.2022. 13:44

NASA 

Ozonska rupa i u ove se godine smanjuje

Znanstvenici kažu da smo još uvijek desetljećima udaljeni od oporavka ozonskog omotača Zemlje.

Ozonska rupa i u ove se godine smanjuje

Ozonski omotač ključan je za razvoj života na Zemlji. NASA ga je usporedila s atmosferskim "zaštitnim faktorom", slojem koji nas štiti od sunčevog ultraljubičastog zračenja. NASA i Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) objavili su najnovije informacije o zloglasnoj rupi u ozonskom omotaču koja se svake godine stvara iznad Antarktika.

Rupa je promatrana desetljećima. Ove je godine dosegla prosječnu površinu od 23,2 milijuna četvornih kilometara prema praćenju između 7. rujna i 13. listopada. "Ovo oštećeno područje ozonskog omotača iznad Južnog pola bilo je nešto manje nego prošle godine i općenito se nastavio sveukupni trend smanjivanja posljednjih godina", navodi NASA u priopćenju.

Rupu uzrokuju kemikalije koje je stvorio čovjek, uključujući neke aerosole. Vlade diljem svijeta okupile su se 1980-ih i potpisale ugovor pod nazivom Montrealski protokol kako bi postupno ukinule upotrebu tvari koje oštećuju ozonski omotač.

Rupa svake godine varira u veličini. "Vidimo neka kolebanja zbog vremenskih promjena i drugih čimbenika koji uzrokuju neznatno pomicanje brojeva iz dana u dan i iz tjedna u tjedan. Ali općenito, vidimo da se smanjuje u posljednja dva desetljeća", rekao je Paul Newman, glavni znanstvenik za znanosti o Zemlji u NASA-inom Centru za svemirske letove Goddard.

Ozonska rupa je 2021. podigla uzbunu jer je do sredine rujna dosegla veličinu veću od Antarktike, no to nije poremetilo dugoročni trend smanjivanja, pa je Newman rekao da Montrealski protokol funkcionira.

NASA i NOAA rade zajedno koristeći podatke s više satelita kako bi pratili sezonsku rupu. Ovogodišnja je dosegla svoj maksimum 5. listopada dosegnuvši 26,4 milijuna četvornih kilometara.

Prema NOAA-i, predviđa se da će se ozonska rupa zatvoriti oko 2070. godine, a do tada možete pratiti stanje s njom na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA ozonska rupa NOAA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->