Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.11.2022. 14:12

BodyTrak 

Kamera na zapešću stvara 3D model tijela

Znanstvenici razvili malu nosivu kameru koja se nosi na zapešću i može konstruirati 3D model čitavog dijela nositelja.

Kamera na zapešću stvara 3D model tijela

Nosiva tehnologija sposobna je pratiti različite podatke vezane uz ljudsko zdravlje i fitness performanse, a novo istraživanje pokazuje kako bi mogla donijeti povratnu informaciju u stvarnom vremenu o držanju i mehanici tijela.

Istraživački tim sa Sveučilišta Cornell demonstrirao je ovu funkcionalnost u novom sustavu kamera za zapešće, za koji se nadaju da će biti ugrađen u pametne satove budućnosti.

Sustav je nazvan BodyTrak i dolazi iz istog laboratorija koji je razvio nosivi uređaj za praćenje lica koji je u stanju rekreirati izraze lica na digitalnom avataru putem sonara. Ovaj put, grupa je koristila malenu RGB kameru i prilagođenu umjetnu inteligenciju za izradu modela cijelog tijela.

Kamera se nosi na zapešću i prenosi osnovne slike dijelova tijela u pokretu dubokoj neuronskoj mreži, koja je uvježbana da te isječke pretvori u virtualne rekreacije tijela. Ovo radi u stvarnom vremenu i popunjava praznine koje ostavljaju slike kamere za izradu 3D modela tijela u 14 različitih poza.

Istraživači su demonstrirali potencijal njegovog BodyTrak sustava uz pomoć devet sudionika, koji su nosili kameru dok su obavljali svakodnevne aktivnosti poput hodanja, sjedenja ili tjelovježbe. S jednom kamerom koja se nosi na zapešću i usmjerava prema tijelu, sustav je uspio konstruirati pune modele s prosječnom pogreškom pozicioniranja od 6,9 cm.

bodytrak-assembly

"Naše istraživanje pokazuje da ne trebamo da nam tijela budu u potpunosti unutar vidokruga kamere", rekao je glavni autor istraživanja Hyunchul Lim. "Ako uspijemo snimiti samo dio našeg tijela, to je puno informacija kako bismo rekonstruirali cijelo tijelo."

Ova vrsta tehnologije mogla bi imati potencijal u sljedećoj generaciji sustava za snimanje pokreta, koji tradicionalno uključuju skupu opremu za praćenje mehanike pokretnih tijela. Tim zamišlja da će se također koristiti u pametnim satovima, gdje bi mogao pratiti položaj tijela tijekom fizičke aktivnosti u stvarnom vremenu. Primjećuju da je to još daleko, budući da trenutna serija pametnih satova nema potrebne kamere i hardver za praćenje cijelog tijela.

"Budući da pametni satovi već imaju kameru, tehnologija poput BodyTraka mogla bi razumjeti pozu korisnika i dati povratne informacije u stvarnom vremenu", rekao je Cheng Zhang, stariji autor rada. "To je zgodno, pristupačno i ne ograničava područje kretanja korisnika."

Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of Association for Computing Machinery možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Cornell University BodyTrak
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->