Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.05.2024. 11:27

NASA 

Slovačka je nova potpisnica Artemis sporazuma

Slovačka će sudjelovati u NASA-inom Artemis programu istraživanja Mjeseca.

Slovačka je nova potpisnica Artemis sporazuma

Veleposlanik Slovačke Republike u Sjedinjenim Državama Radovan Javorcik, ministar obrazovanja, istraživanja, razvoja i mladih Slovačke Republike Tomáš Drucker, upravitelj NASA-e Bill Nelson i zamjenica pomoćnika državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Država iz ureda za europska i euroazijska pitanja Sonata Coulter, potpisali su sporazum po kojem će Slovačka postati 42. zemlja koja će surađivati s NASA-om u programu istraživanja Mjeseca Artemis Accords.

Podsjetimo, među 42 države koje su članice Artemis Accords sporazuma nalazi se i Slovenija koja je  ušla među odabrane nacije u travnju ove godine.

Sjedinjene Države i sedam drugih nacija prve su potpisale Artemis sporazum 2020. godine, koji je identificirao rani skup načela koja promiču korisno korištenje svemira za cijelo čovječanstvo.

Sporazumi se temelje na Ugovoru o svemiru i drugim sporazumima uključujući Konvenciju o registraciji, Sporazum o spašavanju i povratku, kao i najboljim praksama i normama odgovornog ponašanja koje podržavaju NASA i njezini partneri, uključujući javno objavljivanje znanstvenih podataka.

artemis-accords-slovakia-053024

Nekoliko potpisnika sporazuma također se sastalo licem u lice na radionici u svibnju kako bi nastavili s provedbom načela. Obveze Artemis sporazuma i napori potpisnika da unaprijede provedbu ovih načela podupiru NASA-inu kampanju Artemis sa svojim partnerima, kao i uspjeh sigurnih i održivih istraživačkih aktivnosti drugih potpisnika sporazuma.

Hoće li Slovaci i Slovenci jednog dana hodati Mjesecom teško je reći, ali im pristupanje Artemis programu može ponuditi velike prilike rada u svemirskoj industriji pa se nadamo da bi i Hrvatska uskoro mogla ući u Artemis koaliciju, čija će jedna od glavnih zadaća biti gradnja i održavanje stalne baze na Mjesecu. 

Podsjećamo, uz slovačku pomoć će ove godine u orbitu Zemlje stići prvi hrvatski satelit CroCube.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Artemis
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->