Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.05.2024. 13:46

IFS 

Institut za fiziku uključen u stvaranje UTC vremena

Ostvarujući i mjereći lokalnu vremensku skalu u laboratoriju, UTC (IFZG) predstavlja prvu hrvatsku vremensku skalu.

Institut za fiziku uključen u stvaranje UTC vremena

Institut za fiziku u Zagrebu sudjeluje u stvaranju vremenske skale UTC koju upotrebljavamo svakodnevno u životu, a svojim sudjelovanjem ostvaruje i mjernu sljedivost prema SI jedinicama za vrijeme i frekvenciju, sekundi i herzu.

Time je Institut za fiziku na sigurnom putu da postane nositelj državnog etalona za vrijeme i frekvenciju te u toj ulozi osigura da se mjerna sljedivost može uspostaviti i održavati u Republici Hrvatskoj. 

Rezultate mjerenja vremenske skale objavljuje BIPM (Međunarodni ured za utege i mjere) u mjesečnoj publikaciji Circular T, koja je javno dostupna na BIPM-ovim web stranicama: https://www.bipm.org/en/time-ftp/circular-t

Ta je publikacija izvor sljedivosti do koordiniranog univerzalnog vremena (UTC) za lokalne realizacije UTC(k) koje održavaju nacionalni instituti. 

Circular T daje vrijednosti razlika [UTC – UTC(k)] svakih pet dana, za oko 80 instituta širom svijeta, koji redovito šalju u BIPM podatke o svojim satovima i usporedbi satova. Također uključuje i druge informacije relevantne za izračun ovih vrijednosti. 

Podaci iz Laboratorija za vrijeme i frekvenciju Instituta se u BIPM šalju svakodnevno, pa BIPM dnevne razlike [UTC – UTC(IFZG)] objavljuje u izvještaju Rapid UTC (UTCr) na tjednoj bazi i javno su dostupne na poveznici: https://www.bipm.org/en/time-ftp/utcr.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Institut za fiziku
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->