Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.09.2023. 14:13

NASA 

MOXIE na Marsu proizveo znatne količine kisika

Znanstvenici kažu da je eksperiment za generiranje kisika na Marsu nadmašio sva očekivanja i pokazao se obećavajućim za buduće misije s astronautima.

MOXIE na Marsu proizveo znatne količine kisika

Kada ljudi jednog dana stignu na Mars, trebat će im dovoljne količine zraka za disanje, a da bi misije bile održive, kisik će se morati proizvoditi na licu mjesta a ne dopremati sa Zemlje.

NASA je u sklopu misije s roverom Perseverance 2019. godine, na Mars poslala i mali uređaj veličine mikrovalne pećnice pod nazivom MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), čija uloga je bila stvarati kisik iz atmosfere Marsa, odnosno iz ugljičnog dioksida.

Tijekom misije MOXIE je 16 puta izvlačio kisik iz Marsove atmosfere, testirajući način na koji bi budući astronauti mogli dobiti zrak za disanje i raketno gorivo koje bi ih lansiralo natrag na Zemlju.

Eksperiment koji je kreirao MIT, nadmašio je sva očekivanja znanstvenika, jer je bio u stanju proizvoditi 12 grama kisika na sat, dvostruko više od NASA-inih izvornih očekivanja za instrument, ​​uz čistoću od 98% ili više. Tijekom prvih eksperimenata proizvodio je oko 5 grama kisika na sat, no nakon ugađanja sustava od strane znanstvenika sa Zemlje, postao je više nego dvostruko učinkovit.

MOXIE je uspješno ispunio sve svoje tehničke zahtjeve i radio je u različitim uvjetima tijekom cijele godine na Marsu, što je omogućilo proizvođačima instrumenta da nauče mnogo o tehnologiji.

Otkako je Perseverance sletio na Mars 2021., MOXIE je proizveo ukupno 122 grama kisika – otprilike koliko mali pas udahne u 10 sati.

"Ponosni smo što smo podržali revolucionarnu tehnologiju kao što je MOXIE koja bi lokalne resurse mogla pretvoriti u korisne proizvode za buduće istraživačke misije", rekla je Trudy Kortes, direktorica tehnoloških demonstracija, Uprava za svemirske tehnologije (STMD) u sjedištu NASA-e u Washingtonu, koja financira demonstraciju MOXIE. "Dokazujući ovu tehnologiju u stvarnim uvjetima, došli smo korak bliže budućnosti u kojoj astronauti žive od resursa na Crvenom planetu."

MOXIE proizvodi molekularni kisik kroz elektrokemijski proces koji odvaja jedan atom kisika od svake molekule ugljičnog dioksida upumpanog iz Marsove tanke atmosfere. Dok ti plinovi teku kroz sustav, analiziraju se kako bi se provjerila čistoća i količina proizvedenog kisika.

Sljedeći korak bi bilo stvaranje potpunog sustava koji uključuje generator kisika kao što je MOXIE i način za ukapljivanje i skladištenje tog kisika.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA MIT MOXIE
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->