Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.09.2023. 10:11

ESA 

Kombucha dolazi na Mjesec i Mars

Buduće Artemis misije mogle bi uključivati ​​uzgoj mikroorganizama na Mjesecu.

Kombucha dolazi na Mjesec i Mars

Kombucha je osvježavajući napitak koji se dobiva fermentacijom čaja uz dodatak šećera i simbiotske kulture bakterija octene kiseline i kvasca. Bakterije pronađene u Kombuchi mogle bi jednog dana pomoći astronautima u stvaranju kisika.

ESA testira kombucha kulture, poznate po svojim fermentacijskim svojstvima i potencijalnim zdravstvenim prednostima, kako bi procijenila njihovu otpornost u svemiru. Ove kulture obećavaju veliku potporu ljudima na Mjesecu i Marsu.

Višestanični biofilmovi pronađeni u kombuchi omogućuju preživljavanje surovih okruženja na Zemlji, što je potaknulo znanstvenike da istraže njihov potencijal da izdrže ekstremne uvjete u svemiru. Mikroorganizmi se čak smatraju bio-tvornicama za samoodržive sustave održavanja života za svemirska naselja.

ESA-in Expose pogon održao je eksperimente na Međunarodnoj svemirskoj postaji kako bi se istražilo preživljavaju li i kako bakterije u svemiru i u simuliranim marsovskim uvjetima.

Expose-R2_in_space_pillars

Uzorci su se nalazili izvan svemirske postaje, a rezultati pokazuju da je mikroorganizam, cijanobakterija, uspio popraviti svoju DNK i nastaviti diobu stanica čak i nakon što je bio izložen kozmičkom zračenju, odupirući se čak i destruktivnim ionima željeza koji uzrokuju velika oštećenja stanica.

Znanstvenici nagađaju da bi ovi organizmi mogli budućim stanovnicima na Marsu ili Mjesecu pružiti mnogo više od ukusnog napitka, jer bi te bakterije mogle pomoći astronautima u stvaranju kisika koji im je potreban za disanje.

"Zbog njihove sposobnosti da proizvode kisik i funkcioniraju kao bio-tvornice, ova biotehnologija bi mogla značajno poboljšati buduće svemirske misije i ljudske napore u istraživanju svemira", rekla je Nicol Caplin, astrobiologinja u Europskoj svemirskoj agenciji. Nadam se da ću u budućnosti vidjeti naše uzorke pričvršćene na lunarni Gateway ili možda iskorištene na površini Mjeseca i šire. Do tada ćemo nastaviti istraživati ​​mogućnosti koje naše biokulture nude."

Vezani sadržaji
Ključne riječi ESA kombucha
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->