Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.09.2023. 13:31

Sveučilište Griffith 

Trošenje guma je veliki izvor mikroplastike u okolišu

Australski istraživači otkrili su da istrošenost guma uvelike pridonosi onečišćenju gradskih odvodnih putova, proizvodeći čestice koje uključuju mikroplastiku.

Trošenje guma je veliki izvor mikroplastike u okolišu

Čestice nastale trošenjem guma značajan su izvor mikroplastike u odvodnim putovima koja otiče s ceste tijekom kiše. U novoj studiji, istraživači s australskog Sveučilišta Griffith ispitali su količinu i vrstu čestica istrošenih guma (TWP) pronađenih u urbanom oborinskom otjecanju i pogledali načine na koje se to može smanjiti.

Kako se gume raspadaju, oslobađaju niz čestica različite veličine od vidljivih komadića gume do mikročestica. Globalno se svake godine oslobodi 6,6 milijuna tona TWP-a. Otpad od guma ne razgrađuje se prirodno i nakuplja se u okolišu gdje može stupiti u interakciju s drugim zagađivačima i biološkim organizmima.

Istraživači su prikupili 25 uzoraka oborinske vode s parkirališta i cesta diljem Queenslanda tijekom 11 oluja 2020. Kako bi se smanjila pozadinska kontaminacija tijekom uzorkovanja, staklenke s uzorcima držale su se cijelo vrijeme zatvorene i za prikupljanje uzoraka nije korišten nikakav plastični materijal. Uzorak terenske kontrole (otvorena staklena posuda) također je korišten za praćenje moguće kontaminacije mikroplastikom u zraku.

Sumnjiva mikroplastika je pregledana stereo mikroskopom i izbrojana. Osim toga, istraživači su klasificirali sumnjivu mikroplastiku prema morfologiji.

Većina (85%) sumnjive mikroplastike u uzorcima oborinskih voda identificirana je kao plastični polimeri. Količina mikroplastike u uzorcima kretala se od 3,8 do 59 čestica po litri, pri čemu samo TWP-ovi čine 2,5 do 58 čestica po litri ukupne mikroplastike. Istraživači kažu da njihova otkrića pokazuju da oborinska voda može značajno pridonijeti količini mikroplastike pronađene u vodenim putovima.

Istraživači su procijenili i učinkovitost uređaja za pročišćavanje oborinskih voda dizajniranih za uklanjanje onečišćenja iz oborinskih voda.

"Uređaj je vrećica napravljena od mrežice od 0,2 milimetra, koja se može naknadno ugraditi u odvode za oborinsku vodu", rekao je Fred Leusch, jedan od koautora studije. "Iako je izvorno dizajniran za hvatanje velikih zagađivača, sedimenta, smeća te ulja i masti, značajno je smanjio mikroplastiku u sedimentu, uklanjajući je iz oborinskih voda."

Utjecaj TWP-a na ljudsko zdravlje je područje koje izaziva sve veću zabrinutost. Tijekom procesa proizvodnje, kemikalije se kombiniraju kako bi se proizvela guma visoke izdržljivosti. Sastojci uključuju poliaromatske ugljikovodike (PAH), benzotiazole, izopren i teške metale poput cinka i olova. Istraživanje je pokazalo da mikročestice iz okoline, koje uključuju TWP, negativno utječu na kardiopulmonalne i reproduktivne funkcije te  mogu dovesti do nastanka raka.

Studiju objavljenu u časopisu Environmental Science & Technology možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->