Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Japan lansirao najnapredniji svemirski rendgenski teleskop
Članak
Objavljeno: 07.09.2023. 12:15

JAXA 

Japan lansirao najnapredniji svemirski rendgenski teleskop

XRISM je svemirski rendgenski teleskop koji je napredniji od NASA-inih teleskopa koje se već nalaze u orbiti.

Japan lansirao najnapredniji svemirski rendgenski teleskop

Japanska svemirska agencija JAXA je 6. rujna ove godine u svemir lansirala dvostruku misiju, mali SLIM lander koji bi trebao demonstrirati tehnologiju preciznog slijetanja na Mjesec te misiju XRISM (X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission), koja će u orbitu Zemlje postaviti napredni rendgenski teleskop razvijen u suradnji s NASA-om i ESA-om.

Zbog niza novih alata, teleskop se smatra najboljim svemirskim rendgenskim teleskopom do sada, a među njima se nalazi je mikrokalorimetarski spektrometar Resolve sa sposobnošću mjerenja malenih povećanja temperature kada X-zrake pogode njegov detektor veličine 6 x 6 piksela.

Instrument radi u okruženju koje je djelić stupnja iznad apsolutne nule, što je omogućeno višestupanjskim mehaničkim procesom hlađenja unutar njegovog spremnika veličine hladnjaka s tekućim helijem. Dok radi, instrument može mjeriti svaku pojedinačnu energiju X-zraka i pružati informacije o sastavu, kretanju i fizičkom stanju izvora.

Japanski znanstvenici vjeruju da će spektroskopski podaci Resolvea biti 30 puta oštriji od onoga što mogu pružiti instrumenti NASA-inog Chandra teleskopa. Može detektirati rendgenske zrake s energijama u rasponu od 400 do 12.000 elektron volti, za koje kažu da nam mogu dati podatke potrebne da saznamo više o najtoplijim područjima, najvećim strukturama i objektima s najjačom gravitacijom u svemiru.

XRISM neće biti u pogonu do siječnja iduće godine, jer znanstvenici u sljedećih nekoliko mjeseci trebaju uključiti njegove instrumente i ugoditi ih da bi teleskop mogao raditi prema njihovim očekivanjima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->