Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.09.2023. 11:57

Frank Rubio

Astronaut srušio rekord za najdužu svemirsku misiju

NASA-in astronaut Frank Rubio slučajno je srušio rekord za najdužu američku svemirsku misiju nakon što je morao ostati na ISS-u duže od planiranog zbog kvara

Astronaut srušio rekord za najdužu svemirsku misiju

Kada je astronaut Frank Rubio lansiran na Međunarodnu svemirsku postaju (MSS) u rujnu 2022. godine, bio je zakazan za povratak na Zemlju za šest mjeseci. Međutim, Rubiova vožnja prema njegovom matičnom planetu doživjela je kvar koji ga je ostavio zaglavljenim u niskoj Zemljinoj orbiti. Kao rezultat tog incidenta, Rubio će provesti više od godinu dana u svemiru, obarajući rekord za najduže trajanje misije američkog astronauta.

jsc2022e072269 (1)

U ponedjeljak će NASA-in astronaut nadmašiti prethodni rekord od 355 dana kojeg drži Mark Vande Hei od 2022. godine. Rubio će se vratiti na Zemlju najranije 27. rujna, ostvarujući ukupno 371 dan u Zemljinoj orbiti i postajući prvi američki astronaut, te jedan od samo šestero ljudi, koji su proveli godinu dana u svemiru.

Iako to nije bilo namjerno, Rubio najbolje iskorištava svoje produljeno vrijeme u svemiru. „Mislim da je ova [trajanje misije] zaista značajno jer nas uči da ljudsko tijelo može izdržati“, rekao je Rubio tijekom nedavnog intervjua za emisiju Good Morning America na ABC-u. „Kako se pripremamo za povratak na Mjesec, a zatim s njega dalje, prema Marsu i dalje u Sunčev sustav - mislim da je zaista važno da saznamo kako ljudsko tijelo uči prilagoditi se i kako možemo optimizirati taj proces kako bismo poboljšali našu izvedbu kako istražujemo sve dalje od Zemlje“.

iss069e070724 (1)

Rubio je lansiran na Međunarodnu svemirsku postaju 21. rujna 2022. godine. On je bio prvi koji je putovao na brodu ruskog Soyuza od travnja 2021. godine, rezultat sporazuma o zamjeni sjedala između NASA-e i Roscosmosa, koji je predviđao da će američki astronaut putovati u ruskoj kapsuli u zamjenu za ruskog kozmonauta koji će se prvi put ukrcati na SpaceX Crew Dragon.

U prosincu 2022. godine, Soyuz kapsula koja je prevezla Rubia, zajedno s ruskim kozmonautima Sergejem Prokopyevim i Dmitrijem Petelinom, počela je ispuštati rashladno sredstvo u nisku Zemljinu orbitu dok je bila pričvršćena za Međunarodnu svemirsku postaju. Točan razlog curenja nije službeno objavljen, ali kapsula se smatrala neprikladnom za povratak trojice astronauta na Zemlju.

Prokopyev, Petelin i Rubio produžili su svoj boravak na postaji za dodatna šest mjeseci, i tročlana posada trebala bi se vratiti na Soyuzu MS-23 kasnije ovog mjeseca. Slično Rubiu, i prethodni rekorder, Vande Hei, također nije bio svjestan koliko će vremena provesti na Međunarodnoj svemirskoj postaji prije nego što je lansiran u Zemljinu orbitu. Umjesto toga, Vande Heijev boravak na svemirskoj postaji također je produžen kako bi se smjestila dvočlana ruska filmska ekipa koja snima film na MSS-u.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->