Nalazite se
  • Pop Tech
  • Plutajuća vjetroturbina s vertikalnom osi snage 1 MW
Članak
Objavljeno: 13.09.2022. 14:43

SeaTwirl 

Plutajuća vjetroturbina s vertikalnom osi snage 1 MW

Potpisan prvi ugovor za izgradnju i postavljanje prve plutajuće vjetroturbine od 1 megavata u Norveškoj.

Plutajuća vjetroturbina s vertikalnom osi snage 1 MW

Švedska kompanija SeaTwirl kaže da njezine plutajuće vjetroturbine s okomitom osi imaju ono što je potrebno za dramatično smanjenje troškova energije vjetra u dubokom moru, te je potpisala ugovor s tvrtkom Westcon za izgradnju i postavljanje prve komercijalne turbine od 1 MW u Norveškoj. 

SeaTwirl svoj dizajn opisuje kao jednostavan i robustan. To je vjetroturbina s vertikalnom osi (VAWT), koja koristi rotirajući cilindar za razliku od vjetrenjača s horizontalnom osi (HAWT) koje se danas uobičajeno koriste. VAWT su obećavajuća tehnologija za plutajuće pučinske vjetroelektrane iz nekoliko razloga.

Seatwirl_S2_2020_C-1800x960

 

Prvo, mogu prihvatiti i koristiti vjetar iz svih smjerova, tako da im ne trebaju teški, skupi sustavi koji bi ih usmjerili prema povjetarcu kao što to rade HAWT-ovi. Drugo, mogu pokretati svoje generatore na ili ispod vodene linije.

Treće, mogu se međusobno razmjestiti mnogo bliže od HAWT-ova, budući da stvaraju minimalan efekt zavjetrine. 

SeaTwirl dizajn čvrsto postavlja tri VAWT lopatice na dugu, plutajuću motku s niskim težištem i velikim utegom na dnu koji djeluje kao kobilica. On se nalazi u statičkom generatorskom prstenu koji je usidren za morsko dno. Cijeli stup se okreće, pokreću ga lopatice dok hvataju vjetar, a generator skuplja energiju i šalje je natrag na obalu putem kablova. 

Budući da je sam glavni toranj plutajući i više-manje uspravan pomoću kobilice, ležajevi generatora ne moraju preuzeti težinu cijele strukture. Tako mogu biti manji, lakši i jeftiniji. Kao i kod drugih dizajna VAWT-a, održavanje bi trebalo biti puno lakše i jeftinije nego kod HAWT-a, jer se dijelovi koji zahtijevaju rad nalaze blizu razine mora, a ne na vrhu golemih tornjeva pa se mogu održavati bez potrebe za skupim brodovima dizalicama.

275755033_5533102693388815_7404154433490965881_n

 

SeaTwirl se sada priprema za izgradnju svoje prve komercijalne verzije od 1 MW, odnosno S2x modela vjetroturbine u blizini Bokna u Norveškoj. Očekuje se da će biti pušten u rad negdje 2023., za testno razdoblje od oko pet godina. 

S2x će doseći visinu od nekih 55 m iznad površine, a središnji će stup s težinom zaroniti do dubine od 80 m. Kao takav, trebat će mu duboka voda za rad pa SeaTwirl predlaže dubinu od najmanje 100 m. Prekinut će napajanje ako brzina vjetra poraste iznad 25 m/s, ali je dizajniran da izdrži ekstremne brzine vjetra do 50 m/s, što bi odgovaralo gornjim granicama uragana kategorije dva. Tvrtka kaže da bi trebao imati radni vijek oko 25-30 godina. 

Više informacija pogledajte u ovom videu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SeaTwirl
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->