Nalazite se
  • Pop Tech
  • Kreće testiranje moždanih implantata na ljudima
Članak
Objavljeno: 01.12.2022. 12:49

Neuralink 

Kreće testiranje moždanih implantata na ljudima

Muskova tvrtka Neuralink nakon testiranja moždanih implantata na majmunima, kroz šest mjeseci kreće na ljude.

Kreće testiranje moždanih implantata na ljudima

Tvrtka Neuralink koju je osnovao Elon Musk s idejom razvoja visokopropusnih mozak-mašina sučelja za povezivanje ljudi i strojeva, održala je Show and Tell, Fall 2022 konferenciju na kojoj su predstavljeni najnoviji uspjesi u realizaciji tog cilja.

Elon Musk tom je prilikom izjavio kako očekuje da bi kroz šest mjeseci mogla započeti klinička testiranja na ljudima, no upozorio je da će prvi prototip uređaja imati ograničene mogućnosti pa ga je usporedio s iPhoneom 1, kao što možete vidjeti u ovom videu.

DJ Seo, potpredsjednik Neuralinka za implantate, pokazao je najnoviju iteraciju uređaja tvrtke s oznakom N1, napomenuvši da će se puniti bežično. Također je pokazao kirurškog robota za kojeg je rekao da je napravljen za izvođenje operacije implantata, a potom je pokazao demonstraciju na kojoj se vidi kako bi ta operacija mogla izgledati, napominjući da Neuralink već ima dvije operacijske sale u kojima će se vršiti implantacije, a u planu je izgradnja klinike u Austinu koja će se time baviti.

neuralink 3

Temeljna ideja iza Neuralinka otvara brojna etička i sociopolitička pitanja, no zagovornici kažu da takvi uređaji amputiranim osobama i osobama s invaliditetom mogu promijeniti život ako, na primjer, izgube sposobnost korištenja ruku ili vida.

Musk je međutim, naglasio potencijal nemedicinske upotrebe, kao što je korištenje moždanih implantata za kontrolu nad strojevima, kao sigurnosni mehanizam ukoliko digitalna umjetna inteligencija jednog dana postane pametnija od bilo kojeg čovjeka.

Tijekom događanja, Musk je upitan planira li Neuralink svoje alate staviti na raspolaganje neuroznanstvenicima. Odgovorio je da će tvrtka to učiniti tek nakon što dođe u fazu proizvodnje.

neuralink n1

Prije nego što se Neuralinkovi moždani implantati počnu masovno proizvoditi i stignu na šire tržište, trebat će im regulatorno odobrenje. Američka Agencija za hranu i lijekove FDA objavila je dokument u svibnju prošle godine u kojem je objasnila početne stavove agencije o uređajima za sučelje između mozga i računala, ističući da to područje "brzo napreduje".

Musk je rekao da je Neuralink predao većinu svoje dokumentacije agenciji i da bi mogao započeti testiranje na ljudima u roku od šest mjeseci ukoliko dobije dozvolu od FDA za to.

Između ostaloga CEO Neuralinka je rekao da će na jednoj od idućih konferencija možda i on imati ugrađeno neuralno sučelje u mozak, a nitko to neće ni primijetiti.

Zapravo se ne bismo previše začudili da saznamo da on već ima ugrađeni implanatat u mozak koji mu pruža nadljudske sposobnosti.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->