Nalazite se
  • Pop Tech
  • Rolls-Royce upalio prvi vodikov mlazni motor
Članak
Objavljeno: 30.11.2022. 13:34

Rolls-Royce & easyJet 

Rolls-Royce upalio prvi vodikov mlazni motor

Rolls-Royce i easyJet tvrde da su postavili novu prekretnicu u zrakoplovstvu s prvom izvedbom modernog zrakoplovnog motora na vodik u svijetu.

Rolls-Royce upalio prvi vodikov mlazni motor

Testiranje na zemlji koje su proveli Rolls-Royce i easyJet provedeno je na ranom konceptnom demonstratoru koristeći zeleni vodik stvoren vjetrom i plimom. Prema Rolls-Royceu ovo označava veliki iskorak prema dokazu da bi vodik mogao biti zrakoplovno gorivo budućnosti bez ugljika i ključna je točka u strategijama dekarbonizacije Rolls-Roycea i easyJeta.

Obje tvrtke žele dokazati da vodik može sigurno i učinkovito isporučivati ​​snagu za civilne zrakoplovne motore i već planiraju drugi niz testova, s dugoročnijom ambicijom da provedu testove leta.

Test je održan u testnom postrojenju na otvorenom u MoD Boscombe Downu, UK, koristeći prerađeni zrakoplovni motor Rolls-Royce AE 2100-A. Zeleni vodik za testove isporučio je EMEC (Europski centar za morsku energiju), generiran korištenjem obnovljive energije u njihovom postrojenju za proizvodnju vodika u Edayu na Otočju Orkney u Škotskoj.

Državni tajnik za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju, Grant Shapps, rekao je: "Ovo je prava britanska priča o uspjehu, s vodikom koji se koristi za pogon mlaznog motora koji se danas proizvodi pomoću energije plime i vjetra s Orkneyjskih otoka u Škotskoj i odličan je primjer kako možemo raditi zajedno kako bismo zrakoplovstvo učinili čišćim širom zemlje."

rr2

Grazia Vittadini, tehnološka direktorica Rolls-Roycea, rekla je: "Pomičemo granice kako bismo otkrili mogućnosti vodika bez ugljika, što bi moglo pomoći u preoblikovanju budućnosti zrakoplovstva."

Johan Lundgren, izvršni direktor easyJeta, rekao je: "Ovo je pravi uspjeh za naš partnerski tim. Predani smo nastavku podupiranja ovog revolucionarnog istraživanja jer vodik nudi velike mogućnosti za niz zrakoplova, uključujući zrakoplove easyJeta. To će biti veliki korak naprijed u suočavanju s izazovom nula emisija ugljika do 2050. godine."

Nakon analize ovog ranog koncepta testiranja na zemlji, partnerstvo planira niz daljnjih testova na opremi koji će dovesti do potpunog testiranja Rolls-Royce Pearl 15 mlaznog motora na zemlji.

Zasad još nije poznato kada bi mogao poletjeti prvi zrakoplov s mlaznim vodikovim motorom.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Rolls-Royce EasyJet
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->