Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.05.2023. 16:06

Važnost zaštite djece

Microsoft ukazuje na opasnosti interneta

Prema nedavnom istraživanju, 69% ispitanika u protekloj godini je doživjelo neki oblik rizika ili prijetnje na internetu

Microsoft ukazuje na opasnosti interneta

Globalno, najčešći oblici rizika su dezinformacije i razni oblici osobnih uvreda. To uključuje cyberbullying, govor mržnje i prijetnje nasiljem. Velika Britanija (50%) i Njemačka (56%) su zemlje u kojima su ljudi najmanje doživjeli online rizike ili prijetnje, dok su Filipini (86%) i Čile (79%) najčešće izloženi online riziku.

CLO19_azureKinectDK_024 (1)

Istraživanje je otkrilo da su tinejdžeri više izloženi rizicima i prijetnjama na internetu nego što njihovi roditelji pretpostavljaju: 74% tinejdžera doživjelo je neki oblik rizika dok je samo 62% roditelja predvidjelo ovu mogućnost, što je razlika od 12 posto.

Osim toga, roditelji podcjenjuju opasnosti u svim kategorijama: najveće razlike odnose se na govor mržnje, vrlo blizu su prijetnje nasiljem, izloženost sadržaju koji potiče na samoubojstvo ili samoozlijeđivanje te cyberbullying i zlostavljanje. Još jedan primjer ove različite percepcije - dok je 39% tinejdžera naišlo na govor mržnje na mreži, samo 29% roditelja izvijestilo je da su njihova djeca to iskusila. No, situacija je slična i kada je riječ o prijetnjama nasiljem: 19% tinejdžera naišlo je na ovaj fenomen, u usporedbi sa samo 11% roditelja koji su pretpostavili takvu mogućnost. Anketa je također otkrila da se tinejdžeri više brinu o budućim prijetnjama nasiljem nego roditelji.

EDU21_K12_Remote_011

Većina tinejdžera (60%) ne skriva rizike s kojima se suočavaju online: 71% pogođenih mladih osoba razgovara o svojim iskustvima sa svojim roditeljima, 32% s prijateljima i 14% s drugim odraslim osobama.

Istraživanja su pokazala da roditelji općenito smatraju da su sigurnosne značajke moćan alat za održavanje sigurnosti njihove djece online. Izvješće je pokazalo da 81% koristi barem jednu vrstu alata. Također je utvrđeno da su roditelji mlađe djece u dobi od 6 do12 godina u prosjeku bili mnogo skloniji korištenju platformskih sigurnosnih alata (4,4), nego roditelji tinejdžera (3,5).

Roditelji vjeruju da su alati za pregledavanje zahtjeva za prijateljstvom njihove djece (71%) i kontrola online trošenja (69%) najučinkovitiji.

WIN22_Contextual_Family_0584_RGB

Sigurne i inkluzivne online zajednice koje korisnici stvaraju omogućuju svima sudjelovanje u digitalnom svijetu. U takvom okruženju možemo pomoći ljudima da shvate online rizike, kako se mogu zaštititi i zaštititi svoje obitelji.

Konačno, suradnja između svih strana ostaje ključna za rješavanje preklapanja stvarnog svijeta i digitalne štete. Microsoft se pridružio inicijativi francuskog predsjednika Macrona, Laboratoriju za zaštitu online sigurnosti djece pokrenutom na Pariškom forumu za mir u studenom 2022. godine. Iz istog razloga nastavlja surađivati s donositeljima odluka i organizacijama diljem svijeta: zajednički cilj je učiniti internet sigurnim za sve putem učinkovitih i proporcionalnih odgovora na izazove.

Anketa je provedena online u 16 zemalja i uključila je više od 16.000 tinejdžera, roditelja i drugih odraslih osoba. Roditelji su bili pozvani da podijele iskustva svoje djece, a svi sudionici su odgovarali na pitanja o svojoj percepciji online života i 10 različitih rizičnih iskustava u 5 kategorija rizika. Sažeci po zemljama dostupni su ovdje.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->