Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.09.2023. 11:44

Gaming industrija 

Pogledajte koliko je rasla hrvatska gaming industrija

Najnovije istraživanje Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara u suradnji s A1 Hrvatska donosi zanimljive podatke.

Pogledajte koliko je rasla hrvatska gaming industrija

Hrvatska gaming industrija je u 2022. godini uprihodila više od 60 milijuna eura s 10% većom ukupnom dobiti nego 2021. godine. Unatoč izazovnim gospodarskim i ekonomskim trendovima, zaposlenost u nacionalnoj industriji proizvođača računalnih igara porasla je za 17% u odnosu na 2021., što je porast od čak 87% u usporedbi s 2019. godinom. Podaci su to najnovijeg istraživanja o hrvatskoj industriji proizvođača računalnih igara koje je proveo Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara u suradnji s A1 Hrvatska.

Istraživanje je također pokazalo kako u hrvatskoj gaming industriji radi 30% žena, što je više od europskog prosjeka koji je u 2021. iznosio 24%. Za neprogramerskim zanimanjima (crtači, animatori i sl.), koja čine oko 75% industrije, i dalje postoji podjednaka potražnja. Kako bi pružilo sveobuhvatniji uvid u stanje nacionalne gejming industrije, drugo po redu istraživanje ovoga je puta uključilo više od 50 obrta i poduzeća iz inkubatora PISMO powered by A1 iz Novske.

Hrvatska gejming industrija_A1 (2)

Hrvatska gaming industrija nastavila je rasti i u 2022. zahvaljujući kreativnosti i inovativnosti talentiranih profesionalaca te sve većem broju domaćih razvojnih timova koji osvajaju pozornost publike diljem svijeta. Veseli nas činjenica da je Hrvatski audiovizualni centar od 2021. pokrenuo javno financiranje videoigara, posebno kada znamo da se time može pohvaliti još samo devet članica Europske unije.

Naime, smatramo kako proizvodnja videoigara treba dobiti vlastiti podrazred u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, čime će se olakšati buduće analize i unaprijediti donošenje relevantnih politika za daljnji poticaj industrije, istaknuo je Vladimir Bogdanić, član Odbora Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hrvatska gaming industrija
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->