Nalazite se
  • Zdravlje
  • Prva svjetska banka živih uzoraka tkiva mozga
Članak
Objavljeno: 02.11.2023. 16:47

RENACER 

Prva svjetska banka živih uzoraka tkiva mozga

Istraživači su pokrenuli prvi svjetski repozitorij živih uzoraka metastaza u mozgu.

Prva svjetska banka živih uzoraka tkiva mozga

Na živim uzorcima istraživači mogu proučavati način na koji stanice raka reagiraju na lijekove. To otvara put stvaranju individualnih 'avatara' za svakog pacijenta na kojima se mogu testirati moguće terapije prije njihove primjene.

Španjolski Istraživački institut CNIO u Madridu, pokrenuo je prvu svjetsku banku živih uzoraka metastaza u mozgu pod nazivom RENACER.

RENACER se sastoji od dvadesetak bolnica, čiji su predstavnici prisustvovali prvoj općoj skupštini u Fundación Ramón Areces instituciji koja također financira projekt "Nacionalna mreža metastaza u mozgu: implementacija, razvoj i koordinacija".

U 18 španjolskih bolnica, kada se pacijent s metastazama na mozgu podvrgne operaciji, može donirati sićušni dio svog mozga u prvo skladište živih uzoraka metastaza na mozgu u svijetu, sa sjedištem u Španjolskom nacionalnom centru za istraživanje raka.

To je pionirska kolekcija u svijetu, stvorena da ubrza potragu za terapijama protiv metastaza u mozgu, bolesti koja pogađa do 30% pacijenata sa sustavnim rakom.

Tvorci ovog repozitorija su dva istraživača iz CNIO-a, Manuel Valiente, voditelj Brain Metastasis Group, i Eva Ortega-Paíno, direktorica Biobanke, koji su u časopisu Trends in Cancer iznijeli prednosti zbirke RENACER, koja je u samo tri godine prikupila uzorke više od 150 pacijenata.

Jedinstvena značajka RENACER-a, koja ga čini vrijednim alatom za međunarodnu znanstvenu zajednicu, je da sadrži žive uzorke, sačuvane u kulturama koje omogućuju stanicama da se nastave ponašati na sličan način kao što su bile u tijelu.

gr1

"Izgradili smo živuću biobanku", pišu Valiente i Ortega-Paíno. "A ova karakteristika može biti transformativna, ne samo za istraživanje, već i za dizajn kliničkih ispitivanja, posebno kada je usmjereno na nezadovoljene kliničke potrebe, kao što su metastaze u mozgu".

Činjenica da su stanice žive omogućuje im, na primjer, proučavanje njihove reakcije na određene lijekove. RENACER utire put stvaranju avatara za svakog pacijenta kako bi se identificirale najbolje terapeutske mogućnosti na individualiziran način.

"Već su potpisani ugovori o istraživanju za iskorištavanje organotipskih kultura dobivenih od pacijenata (PDOC) kao avatara, čime se pruža mogućnost generiranja biomarkera osjetljivosti ili otpornosti na specifične lijekove", objašnjavaju autori.

Bolnice uključene u RENACER rade kao mreža za prenošenje rezultata istraživanja pacijentima što je brže moguće. Zapravo, zahvaljujući ovoj mreži, već su u tijeku dva klinička ispitivanja koja će odrediti sposobnost dva biomarkera da razlikuju slučajeve u kojima će radioterapija biti učinkovita. 

Zahtjev da stanice budu "žive" nije lako postići, budući da to uključuje sofisticirani logistički lanac. Uzorci se uzimaju iz operacijske dvorane u posebnu posudu u medij za uzgoj kulture, na temperaturi od 4 do 8 stupnjeva.

Moraju stići do CNIO Biobanke u Madridu za manje od 24 sata, a tamo se obrađuju, stvaraju organotipske kulture i dijele na proporcionalne dijelove koji se pohranjuju kao uzorci za buduća istraživanja. Također se analiziraju različitim tehnikama i sekvenciraju kako bi se iz njih izvuklo što više informacija. Svi podaci stavljaju se u bazu podataka koja je otvorena međunarodnoj znanstvenoj zajednici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->