Nalazite se
  • Zdravlje
  • Implantat vraća funkcije ruku kvadriplegičarima
Članak
Objavljeno: 27.09.2023. 12:01

Onward Medical 

Implantat vraća funkcije ruku kvadriplegičarima

ARC stimulatori žaivaca tvrtke Onward Medical predstavljaju veliku nadu osobama s teškim invaliditetom.

Implantat vraća funkcije ruku kvadriplegičarima

Medicinski startup Onward Medical objavio je kako je njegov ARC sustav za stimulaciju živaca uspješno ugrađen u prvog pacijenta kojem je povratio funkciju i osjećaj u šakama i rukama. Ovo postignuće dolazi samo 5 mjeseci nakon što je sličan sustav implantiran u drugog pacijenta kojem je povraćen prirodniji hod.

ARC sustav dolazi u više modela, ovisno o zdravstvenom problemu za koji se primjenjuje. Primjerice, ARC-EX je vanjski, neinvazivni niz stimulatora koji se nalazi na donjem dijelu leđa pacijenta i pomaže u regulaciji kontrole mokraćnog mjehura i krvnog tlaka, kao i u poboljšanju funkcije i kontrole udova. Onwardova studija koristila je ARC-EX zajedno s BCI (mozak-računalo) sučeljem tvrtke CEA-Clinatec kako bi se stvorio "digitalni most" koji premošćuje prazninu u pacijentovoj kralježnici.

U novoj studiji korišten je ARC-IM, implantabilna verzija niza stimulatora koji je implantiran blizu leđne moždine i kontroliran putem nosivih komponenti i pametnog sata. Onward ga je je prethodno koristio kako bi omogućio paraliziranim pacijentima da stoje i hodaju na kratkim udaljenostima bez pomoći.

5fbfc4d32ea731175d329590_independence-image_1

Medicinski stručnjaci predvođeni neurokirurginjom dr. Jocelyne Bloch sredinom kolovoza implantirali su ARC-IM i Clinatec BCI u 46-godišnjeg pacijenta koji je patio od C4 ozljede kralježnice.

BCI-jevi vodovi tanki poput vlasi hvataju električne signale u pacijentovom mozgu, pretvaraju analogne signale u digitalne koje strojevi mogu razumjeti, a zatim ih prenose na obližnji računalni uređaj gdje AI strojno učenje tumači pacijentove električne signale i izdaje naredbe ugrađenom nizu stimulatora. Pacijent razmišlja o tome što želi učiniti i ova dva uređaja rade na prevođenju te namjere u računalno kontrolirani pokret.

arc

"Postupci implantacije koji uključuju Onward ARC-IM i Clinatec BCI prošli su glatko", rekla je dr. Jocelyne Bloch u priopćenju za javnost. "Sada radimo s pacijentom kako bismo upotrijebili ovu vrhunsku inovaciju za vraćanje pokreta njegovih ruku, šaka i prstiju. Veselimo se dijeljenju više informacija u dogledno vrijeme."

Tvrtka vjeruje da bi klinička primjena nove tehnologije mogla doći do pacijenata s ozljedama leđne moždine prije kraja ovog desetljeća.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ARC Onward Medical
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam













       

*/-->