Nalazite se
  • Zdravlje
  • Novo cjepivo protiv Covida može proizvoditi svatko
Članak
Objavljeno: 04.01.2022. 10:14

Corbevax 

Novo cjepivo protiv Covida može proizvoditi svatko

Dječja bolnica u Teksasu koja je razvila cjepivo odlučila se odreći patenta kako bi bilo dostupnije svim proizvođačima.

Novo cjepivo protiv Covida može proizvoditi svatko

Znanstvenici Maria Elena Bottazzi i Peter Hotez iz Centra za razvoj cjepiva Dječje bolnice u Teksasu, u suradnji s kolegama sa sveučilišta Baylor College of Medicine, razvili su novo cjepivo protiv COVID-19 virusa po imenu Corbevax i ponudili su ga proizvođačima širom svijeta bez plaćanja licence, odrekavši se prava na patent.

Corbevax se temelji na tradicionalnoj tehnologiji temeljenoj na proteinima koja se koristi već desetljećima. Kao i sva druga COVID-19 cjepiva fokusira se također na protein "šiljka" (spike protein), ali umjesto da koristi mRNA za usmjeravanje naših stanica na proizvodnju tih šiljastih proteina iznutra, ono isporučuje laboratorijski uzgojene šiljaste proteine ​​u tijelo.

Corbevax 3

Istraživači su uzeli gen koji kodira protein šiljaka i konstruirali kvasac da ga proizvedu. Tako dobiveni proteini se potom skupljaju, pročišćavaju i kombiniraju s pomoćnim sredstvom kako bi se poboljšao imunološki odgovor. Takva metoda se godinama koristi za proizvodnju cjepiva protiv hepatitisa B.

"Cjepiva temeljena na proteinima naširoko su korištena za prevenciju mnogih drugih bolesti, imaju dokazane sigurnosne podatke i koriste ekonomiju razmjera za postizanje niske cijene skalabilnosti diljem svijeta", kaže Maria Elena Bottazzi, jedna od vodećih istraživačica na projektu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Krajem 2020. godine američki istraživački tim koji je razvijao cjepivo udružio je snage s indijskom farmaceutskom tvrtkom Biological E kako bi započeli klinička ispitivanja i uspostavili proizvodni kapacitet. Tijekom 2021. ta su klinička ispitivanja uključivala nekoliko tisuća sudionika i na kraju su utvrdila da je Corbevax siguran i učinkovit u stvaranju snažnih imunoloških odgovora na SARS-CoV-2.

20210923-TCH-PeoplesVaccine-IMG_6180

Podaci ispitivanja uspoređeni su s već odobrenim cjepivom pod nazivom Covishield (indijska verzija poznatog Astrazenecinog cjepiva protiv COVID-19). Corbevax je imao znatno manje štetnih učinaka od Covishielda i proizveo superiorne imunološke odgovore.

Neutralizirajući odgovori protutijela na Corbevax pokazuju da bi cjepivo trebalo biti najmanje 80 posto učinkovito u prevenciji simptomatskog COVID-19 iz Delta varijante. Uskoro se očekuju specifični podaci protiv varijante Omicron, ali se pretpostavlja da će Corbevax biti barem jednako učinkovit kao većina trenutno dostupnih cjepiva.

20210923-TCH-PeoplesVaccine-IMG_6144

Možda je najvažnija značajka ovog novog cjepiva činjenica da je razvijeno kao proizvod bez patenta koji mogu lako proizvesti proizvođači cjepiva diljem svijeta. Peter Hotez, jedan od istraživača koji vodi projekt, opisao ga je kao "dar svijetu", ističući da je tehnologija već prebačena na proizvođače cjepiva u Indiji, Indoneziji, Bangladešu i Bocvani.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->