Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.07.2024. 12:03

ESA 

VIDEO: Kako pratiti lansiranje najveće europske rakete

Raketa Ariane 6 bi trebala biti lansirana 9. srpnja iz svemirske luke u Francuskoj Gvajani.

VIDEO: Kako pratiti lansiranje najveće europske rakete

Europska svemirska agencija i njezini partneri pozivaju sve zainteresirane da prate lansiranje Ariane 6, najveće i najsposobnije europske rakete, koja bi 9. srpnja ove godine trebala poletjeti iz svemirske luke u Francuskoj Gvajani. 

Ovo je veliki trenutak za Europu, budući da će nam raketa osigurati zajamčeni, autonomni pristup svemiru i omogućiti svu znanost, promatranje Zemlje, tehnološki razvoj i komercijalne mogućnosti, a uz mnoge nove značajke moći ćemo nositi više i ponijeti europske misije dalje u svemir.

Ariane_6_first_flight_timeline_pillars

 

Prva faza leta Ariane 6 lansirat će raketu sa Zemlje u svemir. Potisak će dolaziti iz glavnog motora, Vulcain 2.1, zajedno s dva snažna P120C boostera.

Faza 1 će uključivati ​​odvajanje glavnog stupnja od gornjeg stupnja i prvo paljenje Vinci motora gornjeg stupnja koji će letjelicu ubaciti u eliptičnu orbitu 700 km iznad Zemlje. 

U fazi 2, Vinci motor će se ponovno aktivirati, mijenjajući orbitu Ariane 6 iz eliptične u kružnu na 580 km od Zemljine površine. 

Ponovno paljenje motora u nultoj gravitaciji možda ne zvuči tako teško, ali kako gorivo slobodno pluta unutar spremnika, nije tako jednostavno kao što mislite. Ovdje pomoćna pogonska jedinica (APU), pružajući malu, ali stalnu količinu potiska kako bi se gorivo u spremnicima taložilo i osiguralo da se može ponovno aktivirati.

Ariane_6_first_passengers_with_names_pillars

 

Nakon prvog ponovnog paljenja uslijedit će postavljanje prva tri satelita u orbitu, OOV-Cube, Curium One i Robusta-3A, te aktivacija dvaju njegovih eksperimenata na brodu, YPSat i Peregrinus

Nekoliko sekundi kasnije, postaviti će se druga skupina satelita, 3Cat-4, ISTSat i GRBBeta, a bit će uključena i zadnja dva eksperimenta, SIDLOC i Parisat.

Artist_s_view_of_the_Ariane_6_upper_stage_in_flight_on_first_mission_pillars

 

Posljednja faza u inauguracijskom letu Ariane 6 gurnut će kriogeni gornji stupanj još više do njegove granice i potvrditi njegovu sposobnost da stvarno radi u uvjetima mikrogravitacije

Zadnje pojačanje za viši stupanj zahtijevat će njegovo ponovno paljenje nakon najdužeg razdoblja "isključenja" u svemiru, započinjući kontroliranu deorbitu natrag kroz Zemljinu atmosferu iznad 'NEMO točke' u južnom Pacifiku. 

Nekoliko trenutaka kasnije, dvije kapsule za ponovni ulazak na brodu odvojit će se od gornjeg stupnja kako bi se spustile na Zemlju s ciljem da prežive svoj vatreni ponovni ulazak kroz  atmosferu.

Ariane_6_first_flight_tracking_infographic_pillars

 

Bit će poslana posljednja naredba za pasiviziranje gornjeg stupnja, uklanjanje bilo kakve energije na brodu kako bi se spriječile moguće eksplozije, još jedan vitalni korak za održivo spuštanje, prije nego što izgori u atmosferi. Ariane 6 dizajnirana je da spriječi da gornji stupanj ostane u svemiru kao krhotine svemirskog smeća.

Lansiranje možete pratiti o ovom live videu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ESA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->