Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.07.2024. 11:23

Tianjin University 

Stanice ljudskog mozga upravljaju robotima

Kineski znanstvenici razvijaju inteligentni interakcijski sustav mozga na čipu otvorenog koda koji može upravljati robotima.

Stanice ljudskog mozga upravljaju robotima

Istraživački tim iz Laboratorija Haihe na kineskom Sveučilištu Tianjin, zajedno s Južnim sveučilištem za znanost i tehnologiju, razvio je MetaBOC, inteligentni interakcijski sustav sučelja mozak-računalo otvorenog koda na čipu, kako bi se postiglo, kako kažu, "kultiviranje mozga" za robotsko izbjegavanje prepreka i bespilotnu kontrolu zadataka kao što su praćenje i hvatanje.

Mozak na čipu podijeljen je u dva dijela: "čip" i "ljudski mozak", odnosno organoid mozga uzgojen in vitro. Mozak na čipu koristi tehnologiju kulture matičnih stanica za stvaranje tkiva nalik mozgu izvan ljudskog tijela.

r2

Ima neke inteligentne funkcije biološkog mozga i opremljen je elektroničkim čipovima, što znanstvenicima omogućuje otklanjanje grešaka ili slanje signala prema van kako bi se postigle određene funkcije, kao što je autonomno upravljanje robotom za izbjegavanje prepreka i hvatanje predmeta.

Koristi kodiranje / dekodiranje i stimulaciju-povratnu vezu kako bi ostvario svoje interakcije s vanjskim informacijama.

Za razliku od tradicionalnih tehnologija koje uglavnom koriste ljudski mozak ili druge biološke mozgove kao eksperimentalne subjekte, mozak na čipu je postao važna nova grana u polju sučelja mozak-računalo i očekuje se da će revolucionirati tehnološka polja kao što su hibridna inteligencija i računalstvo koje funkcionira poput pravog ljudskog mozga.

Mozak na čipu pruža složenije neuronske računalne mreže, a dodavanje algoritama umjetne inteligencije omogućilo je testiranja na polju hibridne inteligencije.

r3

Osim toga, tim je potvrdio ulogu fizičkih polja u promicanju rasta i razvoja moždanih organoida izvedenih iz čovjeka i razjasnio princip i mehanizam fokusiranog ultrazvuka niskog intenziteta koji regulira mozak.

U svakom slučaju ovo pokazuje u kojem smjeru se kreće organska robotika, jer ljudi počinju uzimati fizičke građevne blokove vlastitog uma i koristiti ih za izgradnju kiborških umova sposobnih za inteligentno upravljanje strojevima.

Hoće li nas to odvesti bliže nekom distopijskom scenariju u kojem će roboti vladati nama i uzgajati nas za svoje mozgove pokazat će vrijeme.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Tianjin University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->