Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.12.2021. 11:28

Taste the TV 

VIDEO: Ekran s okusom čokolade

Japanski profesor razvio tehnologiju koja omogućuje da jezikom osjetite okus hrane ili pića na ekranu.

VIDEO: Ekran s okusom čokolade

Vjerojatno su svakome tko je na TV-u gledao kuharske emisije ili pripremu neke fine papice, znale poteći sline, no koliko god nešto lijepo izgledalo na ekranu, do sada nismo bili u mogućnosti doista osjetiti pravi okus.

Profesor Homei Miyashita s japanskog Sveučilišta Meiji uz pomoć tridesetak studenata, razvio je tehnologiju Taste the TV (TTTV) koja omogućuje da okus hrane na ekranu doista osjetite na svojim nepcima, odnosno bolje rečeno jeziku.

To znači da kada primjerice gledate video u kojem se prikazuje izrada čokolade u tvornici, prislanjanjem jezika na zaslon možete osjetiti kakav joj je okus, kao što objašnjava Miyashita u ovom videu.

Miyashita je to postigao uz pomoć "patrona" s tekućinama različitih osnovnih okusa, koje u raznim kombinacijama stvaraju "esenciju okusa" koja može vjerno oponašati gotovo sve okuse, odnosno, kako kažu, većinu onih koje najčešće osjećate pri svakodnevnoj konzumaciji jela i pića.

Kako bi to bilo moguće znanstvenici su prvo senzorima izmjerili vrijednosti brojnih tipova jela i pića, a potom ih posebni stroj za miješanje okusa pretvara u specifične tekućine koje se prskaju na zaslon, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na taj način se mogu reproducirati čak i alkoholni i ljuti okusi te im se dodati aroma koja će reprezentirati "pravu stvar".

Mada se zasad radi o eksperimentalnom projektu, Miyashita kaže da postoji interes raznih tvrtki za razvoj komercijalne inačice koja bi se na tržištu mogla naći po cijeni od 875 dolara. Ideja je da primjerice restorani svojim posjetiteljima ponude da osjete okuse jela koja pripremaju prije nego ih naruče, kako bi unaprijed znali što ih očekuje. To znači da ćete s jelovnika odabrati neko jelo, a stroj će vam potom smiksati njegov okus i štrcnuti na ekran koji potom možete liznuti. 

Nekako nismo previše uvjereni da bi nas privukao televizor koji bismo istovremeno gledali i lizali, no u Japanu smo već puno puta vidjeli da svašta toga prolazi pa se ne bismo previše čudili ni da počnu prodavati "televizore-lizaljke". Nadamo se samo da misle i na higijenske mjere jer nam ovo ne djeluje nimalo u skladu s antiepidemiološkim mjerama koje propisuju Stožer i Svjetska zdravstvena organizacija.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->