Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.12.2021. 10:53

Ajou University 

VIDEO: Robot drobi limenku i rukuje s pincetom

Nova robotska ruka ima veliku snagu dok istovremeno može biti izuzetno nježna i precizna u rukovanju s osjetljivim predmetima.

VIDEO: Robot drobi limenku i rukuje s pincetom

Današnji roboti obično posjeduju jedan od dva najčešća tipova ruku. Snažne i čvrste koje mogu djelovati na razne objekte velikom snagom, ili osjetljive (najčešće mekane) koje mogu rukovati nježno.

Znanstvenici južnokorejskog Sveučilišta Ajou odlučili su napraviti robotske ruke u kojima će se objediniti obje osobine, što znači da mogu pažljivo hvatati limenke i točiti iz njih sok u čašu, a potom ih drobiti, te nakon toga rukovati pažljivo pincetom i hvatati precizno sitne predmete, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ruka pod nazivom ILDA (integrated linkage-driven dexterous anthropomorphic) ili "desnoruki antropomorf vođen integriranom vezom", podjednako je učinkovita u snažnim stiskovima i hvatovima, kao i u osjetljivim zadaćama poput rukovanja jajima.

U radu čiji je koautor Uikyum Kim kažu: "Od 206 kostiju u ljudskom tijelu, 54 kosti su u rukama, što odgovara četvrtini ukupnog broja kostiju. Da ne spominjemo mišićnu strukturu koja pokreće ove kosti, a koja je isto iznimno složena".

Doista, ljudska ruka je izvanredno evolucijsko postignuće, što novu robotsku ruku čini još impresivnijom. Njenih 20 zglobova omogućuje impresivnih 15 stupnjeva slobode, a vrhovi prstiju mogu ispoljiti snagu od 34 Newtona sile. S maksimalnom duljinom od 21,844 cm i težinom od 1,1 kg, ruka je i kompaktna i lagana. U testovima je ruka ujedno držala jaja, koristila škare za rezanje papira, i rukovala pincetom, kao što demonstriraju u ovom videu.

Sjajna prednost ILDA-e je to što će se lakše kombinirati s mnogim postojećim komercijalnim robotskim rukama. "Za robotičare je to predstavljalo izazov jer su aktuatori koji se koriste za pomicanje robotskih ruku, kao i neke električne komponente, često "pričvršćeni u obliku prilično velike podlaktice", objašnjava Kim i dodaje kako je ključna inovacija u tome što su sve komponente integrirane direktno u ruku i ne postoje eksterni dijelovi ili moduli.

"Teško je provesti pokret medijalnog zgloba i pomak međuzgloba, a novi mehanizam prevladava ovaj problem", kaže Kim i ističe kako je zanimljivo da iako je spretna, robotska ruka može generirati snažnu silu prianjanja koja može podići čak i težak predmet težak 18 kg.

ILDA uređaj bi se mogao koristiti kao protetska ruka, ali i kao industrijski robot zbog svog prilagodljivog dizajna, visokih performansi i niske cijene proizvodnje. Gledajući prema naprijed, Kim i njegovi kolege se nadaju da će ruku opremiti taktilnim osjetilima, većom fleksibilnošću, a možda čak i umjetnom kožom.

Znanstveni rad objavljen u časopisu Nature možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ruka robot ILDA Uikyum Kim
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->